Magyarország vár: Kerekezze körbe Bükfürdőt!

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 21. 11:29

Ha már kifürödtük magunkat, és újabb ingerekre vágyunk, pattanjunk nyeregbe, és fedezzük fel Bükfürdő természeti kincsekben és látnivalókban gazdag vidékét! Íme négy túraajánlat, amelyekkel kezdőkre és gyakorlott bringásokra is gondoltunk.

1. Ez a könnyedén teljesíthető élménytúra Büköt és a szomszédos Csepreget köti össze, amely régi bortermő vidék. Tegyünk egy kitérőt a szőlőhegyre, az ott vezető túraútvonalat szőlőfajtákat is bemutató információs táblák szegélyezik. Két természetes forrás vizét is megkóstolhatjuk: a Hanga-dűlőn a Sajbók, a Bene-hegyen az Új Bene kút üdíti fel a kirándulókat. Érdemes megállni a román és gótikus jegyeket viselő csepregi Szent Miklós-templomnál is.

Útvonal: Bükfürdő–Csepreg–Bük–Bükfürdő
Hossza: 24 km

Szent Miklós-templom Csepregen

Fotó: Csepregi Tibor

2. Kezdő bringások is bátran nekivághatnak a Szelestei Arborétumig vezető körtúrának. A gróf Festetich Andor alapította botanikus kertben fenyvescsoportok, tiszafasorral szegélyezett utak, szelídgesztenye-liget, borostyánnal átszőtt erdőrészletek között sétálhatunk.

Útvonal: Bükfürdő–Bő–Répceszentgyörgy–Szeleste–Bő–Bükfürdő
Hossza: 29 km

Pietà Zsirán

Fotó: Bakos Ágnes

3. Bár nagyrészt sík vidéken halad, ezt a túrát gyakorlottabb kerékpárosoknak ajánljuk. Zsira érintésével egészen az országhatárig tekerünk, ahol egy vasfüggönyemlékmű idézi a közelmúltat. Sopronhorpács kivételes látnivalója a 12. századig visszavezethető, román stílusú Szent Péter és Pál-templom. Biciklizzünk át a Széchenyi-kastély parkjába is, amelynek nevezetessége az ország legméretesebb japán ciprusa.

Útvonal: Bükfürdő–Szakony–Zsira–Sopronhorpács–Egyházasfalu–Szakony–Bükfürdő
Hossza: 44 km

Zsúpfedeles pincesor Cákon

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

4. Edzett bringások vállalkozzanak a Kőszegi-hegységet is érintő, egész napos túrára, ugyanis 410 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni. Kőszeg számtalan látnivalójára valószínűleg nem jut idő, de mindenképpen álljunk meg a zsúpfedeles présházakból álló Cáki pincesornál. Velem ugyancsak megér egy pihenőt: a bicikliket letéve felkapaszkodhatunk a falu fölött álló Szent Vid-kápolnához, vagy sétálhatunk egyet a Pák-dűlő fehérre meszelt pincéi között. A Szerdahelyi-patak völgyében, a Nuschy-sétányon kóstoljuk meg a Vaskút vizét, és kívülről megnézhetjük a Velem és Kőszegszerdahely között álló műemlék Schulter-malmot is.

Útvonal: Bükfürdő–Bük–Csepreg–Kőszeg–Cák–Velem–Kőszegfalva–Csepreg–Bük–Bükfürdő
Hossza: 69 km

A vidék kezdő és edzett bringásoknak is kiváló terep

Fotó: Visit Bük

Kerékpárt a Bükfürdő Thermal & Spa nyári bejárata előtt, a Bike Cornernél lehet bérelni. visitbuk.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója:

Kapcsolódó cikkek