Máltai Notte Bianca – Covidra hangolva

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 28. 15:42

A nagyra értékelt és várt Notte Biancát idén is – immár 14. éve – megtartják, de egy kicsit másként, mint az előző években, azaz nem egy hétvégére zsúfolva számos programot, hanem október és november folyamán.

A Notte Bianca egy olyan évente ismétlődő esemény, melynek során Valletta, Málta fővárosa egy éjszakára kulturális és művészeti fesztivállá változik, különféle előadásokkal és bemutatókkal szerte az egész városban.

A Covid-19 járvány miatt az események többségét törölni kellett, azonban a Notte Biancát továbbra is október 3-án, szombaton tervezték megtartani. Mivel a vírus még mindig nagyon aktív és jelen van Máltán, ezért a Nemzeti Örökségvédelmi, Művészeti és Helyi Önkormányzati Minisztérium a Festivals Maltaval és a Máltai Művészeti Tanáccsal együtt úgy döntött, hogy a Notte Bianca 14. évadának eseményeit újfajta kulturális fesztivállá alakítják át, mely eseménysorozat egy hétvége helyett októberben és novemberben több héten át kerül megrendezésre – tájékoztatta szerkesztőségünket a Máltai Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselete.

A Notte Bianca Málta legnagyobb helyi kulturális és művészeti fesztiválja

Fotó: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Mint írják, ezt a döntést a nagyközönség és a művészek egészségének teljes tiszteletben tartása és védelme érdekében hozták meg, tekintettel a COVID-19 járvány okozta körülményekre.

Ilyen nehéz időkben a hatóságoknak olykor merész döntéseket kell hozniuk, azonban a jelenlegi körülmények ellenére továbbra is kötelesek észszerű megoldásokat nyújtani a művészek támogatására, mivel a művészet és a kultúra továbbra is fontos elem Málta társadalmában, s a Festivals Malta továbbra is kitartóan támogatja a művészeket és a kreatív embereket a nehéz időkben.

A Notte Bianca volt és végül a jövőben is ez marad a legnagyobb helyi kulturális és művészeti fesztivál. A kulturális és kreatív szektor számos innovációt hozott a gazdaság egészébe, számos tekintetben gyakorol pozitív társadalmi hatást, hozzájárul a jóléthez, egészséghez, oktatáshoz és városrehabilitációhoz.

A döntést 2020. szeptember 17-én közölték a fesztiválon részt vevő művészekkel, és a Festivals Malta szorosan együttműködik a művészekkel annak érdekében, hogy teljes együttműködésben szervezzék át a programot.

A minisztérium és a Festivals Malta megerősítették, hogy az összes előadás, amelyet a Notte Bianca idei programjába beterveztek, továbbra is lehetőséget és fellépést kap az új időszakban.

A szervezők megerősítették, hogy az egyes előadások közönségének nagyságát jelentősen korlátozzák, csökkentve ezzel a vírus terjedésének esélyét.