Már a nagyközönség is láthatja Szent László lovas szobrát Nagyváradon

Forrás: MTI

 2023. augusztus 29. 17:38

Talapzatára került Szent László király lovas szobra, Deák Árpád szobrászművész bronzból készült alkotása a nagyváradi várban.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint a Ronde Bosse Art Kft. képviselői hétfőn befejezték a szobor összeszerelését és felhelyezték azt a talapzatra. Kedden az önkormányzat és a püspökség képviselői – Florin Birta, Nagyvárad polgármestere és Böcskei László, nagyváradi római katolikus püspök – koszorút helyeztek el a szobornál Szent László emlékének tiszteletére.

Ezzel az új emlékmű bekerült Nagyvárad turisztikai körforgásába – közölte a püspökség, hozzátéve, hogy a szobor megáldására egy későbbi időpontban, szertartás keretében kerül majd sor.

A partiumi város alapítójaként tisztelt lovagkirály lovas szobrát a római katolikus püspökség és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően állították fel, az erre vonatkozó tervet tavaly februárban ismertette Böcskei László megyés püspök és Florin Birta polgármester.

Az új emlékmű Nagyvárad új turisztikai attrakciója is egyben

Fotó: facebook.com/nagyvaradi.egyhazmegye

Birta akkor úgy fogalmazott, hogy a szoborállítással „történelmi igazságot szolgáltatnak” a városalapító királynak, és Nagyvárad multietnikus, multikulturális voltát hangsúlyozzák. Böcskei László hozzátette: a helyválasztással a várnak az egyházmegye évezredes történetében betöltött szerepét is hangsúlyozni szeretnék.

Az 5,3 méter magas lovas szobor bronzba öntését Ovidiu Petroman végezte az Arad megyei Zimándújfaluban. Elkészültét a magyar kormány és a nagyváradi magyarság támogatta, több gyűjtést is szerveztek.

Deák Árpád szobrász klasszikus, fenséges, spiritualizált Szent László-alakot igyekezett megmintázni

Fotó: facebook.com/nagyvaradi.egyhazmegye

A Csonka-bástya és a fejedelmi palota között felállított alkotás lovon, fején koronával, kezében harci bárddal ábrázolja a lovagkirályt. Deák Árpád korábban elmondta: klasszikus, fenséges, spiritualizált Szent László-alakot igyekezett megmintázni.

A szobrot a nagyváradi magyarság eredetileg a város főterén, az egykori Szent László téren szerette volna felállíttatni, de végül a választás az európai forrásokból restaurált várra esett. Szent László itt építtette meg az első nagyváradi székesegyházat, amely a lovagkirály temetkezőhelyéül szolgált, így zarándokhellyé vált, és utóbb több magyar uralkodót is ezen a helyen helyeztek örök nyugalomra.