Megújul a Gyulai Pálinkafesztivál

Forrás: MTI

 2016. január 11. 17:03

Nagyobb sátorral, a hungarikumok hangsúlyosabb jelenlétével várja az érdeklődőket április 15–17. között a Gyulai Pálinkafesztivál, amelyet idén új tulajdonosi kör szervez.

A fesztivál szervezői arra törekszenek, hogy a rendezvény ismét az ország és a szakma első számú pálinkafesztiválja legyen, hozzájáruljon Gyula ismertségének növeléséhez, valamint a fürdőváros és a környező települések vendégéjszakáinak növeléséhez – mondta a békési fürdővárosban tartott sajtótájékoztatón Bora Imre, a rendezvény új főszervezője.

Újdonság lesz idén, hogy nagyobb sátrat állítanak fel a Várkertben, amelyet az eddigi gyakorlattal ellentétben nem osztanak több térre. Arra törekszenek, hogy a Gyulához kötődő termékek, a kolbász, a májas, a csokoládé, valamint a hungarikumok, például a mangalica- és szürkemarha-termékek, a méz, a kürtős kalács hangsúlyosabban jelenjenek meg a fesztiválon.

Idén is szerveznek pálinkaversenyt, ám ezúttal a kereskedelmi főzdék nem nevezhetnek a termékeikkel. Újdonság lesz az is, hogy külön kategóriát alakítanak ki a bérfőzdék által, valamint az otthon, saját fogyasztásra főzött pálinkák számára. A nevezési feltételekről és határidőkről később adnak tájékoztatást.

A rendezvény szakma általi elismertségét programokkal és konferenciákkal szeretnék emelni, emellett kiemelten figyelnek arra, hogy színvonalas kísérőrendezvényeket is szervezzenek, minden korosztálynak megfelelő zenei kínálatot nyújtsanak.

A rendezvény várható fellépői közt ott lesz: az Ismerős Arcok, Majka és Curtis, a Kiscsillag, az Irigy Hónaljmirigy, Gáspár Laci, a Bikini, Kis Grófo, Bódi Guszti és Bódi Margit, továbbá a gyulai zenészekből álló Magna Cum Laude együttes.

Görgényi Ernő polgármester elmondta: a fesztivál kiemelt eseménye Gyulának, ezért öt évre szóló megállapodást szeretnének kötni a főszervezővel, melynek értelmében a város minden évben legalább négymillió forinttal támogatná a szervezést és ingyenesen rendelkezésre bocsátaná a helyszíneket. Erről a január végi képviselő-testületi ülésen döntenek – mondta a polgármester.