Megújult hídon érkezhetnek a látogatók a Deseda Arborétumba

Forrás: turizmus.com

 2023. július 06. 15:00

A SEFAG Zrt. az elmúlt időszakban számos kirándulóhelyen valósított meg turisztikai fejlesztéseket a somogyi erdőben, ennek egyik újabb állomása Kaposvár határában, a megújult Deseda gyalogos híd, amely a parkerdőt és az arborétumot köti össze.

A „Somogy bejárható varázsa" című projekt a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumvezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG Zrt. konzorciumi tagságával zajlott, célja a természetben megvalósuló, környezetbarát szabadidős tevékenységek ösztönzése, hálózatos fejlesztése és támogatása – áll a Sefag Kft. sajtóközleményében.

A SEFAG Zrt. a projekt keretében a Deseda-tó, -patak és arborétum, a Kereki vár, valamint Balatonberény-Somoshegy területén egymással összefüggő turisztikai élményelemeket létesített. 2022-ben a balatonberényi főút mentén, a parkerdő szélén, az elbontott egykori kilátó helyén egy 15 m magas, ötszintes kilátót (Somoshegyi kilátó) építettek, ahonnan a Balaton látképe tárul fel a Keszthelyi-öböltől egészen a Tihanyi-félszigetig.

Emellett az országos műemlékvédelem alatt álló Kereki várat, a balatoni térség egyetlen megmaradt kővárát, illetve az ide vezető gyalogos túraútvonalat is megújítottak.

A projekt harmadik helyszíneként a kaposváriak és az ide érkező turisták kedvenc pihenőhelyéül szolgáló Desedán, az arborétumba vezető faszerkezetű, úgynevezett „Szúnyog hidat" újították fel.

A felújított, faszerkezetű "Szúnyog híd"

Fotó: Kraft Róbert

 

A 125,3 millió forint költségvetésű fejlesztés keretében a híd a tartópillérek kivételével teljes egészében megújult. A híd hivatalos átadására 2023. július 5-én került sor.

A teljes projekt 247,5 millió forintos támogatásban részesült, melyből a SEFAG Zrt. projektelemeire jutó támogatás 213,2 millió forint.