Napelemek veszélyeztetnek egy romániai világörökséget

Forrás: MTI

 2023. június 09. 10:31

Napelemek veszélyeztetik az UNESCO világörökségi listáján szereplő erdélyi Szászkézd (Saschiz) épített örökségét, miután az idei Zöld Ház program keretében számos helyi lakos nyert támogatást – mondta el az Agerpresnek Ovidiu Soaita, a település polgármestere.

Az épített örökségéről híres Brassó megyei település elöljárója a román állami hírügynökségnek elmondta, hogy a községben 15-20 lakos nyert támogatást napelemek felszerelésére a Zöld Ház program keretében, de félő, hogy ezek tönkreteszik a faluképet.Az egykori szász település erődtemploma és parasztvára mellett hagyományos cseréptetői miatt érdemelte ki a rangos kitüntetést, ezeket veszélyezteti a modernizációs folyamat. A polgármester szerint nem könnyű szabályozni a beavatkozást, mivel Romániában nem létezik ezt tiltó jogszabály.

"Próbáljuk elmagyarázni, kikényszeríteni, de nem sikerülhet, ha nincs világos törvényi szabályozás" – idézte az elöljárót az Agerpres. Ovidiu Soaita szerint módosítani kellene a törvényeket, hogy az értékes épített örökséggel bíró településeken csak a kulturális igazgatóság jóváhagyásával lehessen fejlesztéseket véghezvinni.

Szászkézd az épített örökségéről híres

Fotó: 123rf.com

 

Úgy vélte, a napelemeket az udvarok, kertek napos oldalán is fel lehetne állítani, káros lenne, ha a házak cseréptetőire, a legláthatóbb helyekre kerülnének. A napkollektorok ily módon a település turisták által leginkább látogatott pontjairól, a parasztvárból, az erődtemplom tornyából és a környező dombokról is láthatók lesznek.Hasonló problémára hívta fel a figyelmet korábban Deák-Székely Szilárd, Torockó polgármestere is, amikor a májusi Hungarikum ünnepen az Europa Nostra-díjas épített örökségére büszke település fejlesztésről beszélt. Elmondta, hogy a Fehér megyei magyar községben napelemekkel tennék energiatakarékossá a középületeket, de meg kell találniuk ennek módját, hogy a fejlesztés ne ártson az értékes épített örökségnek.

Romániában hatalmas érdeklődés övezi a környezetvédelmi minisztérium napelemprogramját, az idei Zöld Ház program regionális támogatási kerete valamennyi fejlesztési régióban nagyon rövid idő alatt elfogyott, a Székelyföldet is magába foglaló regionális keret – ahova Brassó és Fehér megye is tartozik – három perc alatt merült ki.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter korábban közölte, idén minden eddiginél nagyobb – 1,75 milliárd lejes (130 milliárd forint) – költségvetést biztosítanak a napelemprogramra, a pályázati keretből 87 ezer házra kerülhet napelem.