Nem terveznek további szigorításokat Horvátországban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. augusztus 12. 09:52

Az koronavírus-járvánnyal összefggő esetszámok növekedése ellenére sem tervezik Horvátországban a közeljövőben a korlátozások további szigorítását.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 381 új esetet azonosítottak, százzal többet, mint egy héttel korábban, a Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon nem halt meg senki.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 667 896-an kaptak védőoltást – a jogosultak 41,1, a felnőtt lakosság 49,4 százaléka –, közülük 1 529 492-en már a második adagot is.

Korcula. A horvát hatóságok a nyár végéig nem terveznek újabb szigorításokat

Fotó: 123rf.com

A horvát válságstáb július 31-én két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat, amelyek augusztus 15-én járnak le.

A horvátországi beutazás tehát továbbra is az alábbi feltételekkel lehetséges.

Az uniós digitális Covid-igazolvány felmutatása, érvényes útiokmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól.

Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek az uniós Covid-igazolvánnyal, a következők egyikének bemutatásával léphetnek be a Horvát Köztársaságba:

  • oltási igazolás (az összes Magyarországon alkalmazott vakcinát elfogadják, a részletszabályok megtalálhatók a Konzuli Szolgálat honlapján),
  • 72 órán belüli PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszt,
  • Covid-19 betegségen történt átesettség igazolása.

 

Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak 24 óráig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.

Davor Bozinovic belügyminiszter a sajtónak szerdán nyilatkozva elmondta: egyelőre nem terveznek újabb szigorításokat, várhatóan csak meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévőket. Arra a kérdésre, mit hozhat az ősz a korlátozások terén, azt mondta, nem kíván találgatásokba bocsátkozni, a járványhelyzettől teszik függővé az újabb intézkedések bevezetését.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 248 új fertőzöttet szűrtek ki, kétszeresét a múlt hetinek, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 943 650-en kaptak védőoltást, közülük 836 178-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka.