Fecskepelenkákat is kihelyeztek az ópusztaszeri rotunda korszerűsítése során

Forrás: turizmus.com/MTI

 2023. szeptember 29. 17:46

Modern, gazdaságos, megújuló energiaforrást használó épületté vált az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található rotunda, amely a Feszty-körképnek és számos állandó kiállításnak ad helyet.

Mind az üzemeltetés, mind a látogatói komfort terén jelentős előrelépésnek számít, a rotunda energetikai korszerűsítése, amely egymilliárd forintos uniós támogatással valósult meg – hangzott el Ópusztaszeren, a projektzáró átadó ünnepségen.

A rotunda az 1980-as években épült, azóta komolyabb felújítás a tetőfedés és a tetőrétegrendek 2010-ben történt cseréjén kívül nem történt az épületen. Az épület – méretéből adódva is – magas üzemeltetési költséggel tudott működni.

Kertész Péter, a park ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a rotunda energetikai korszerűsítése hatéves előkészítő munka után egy év alatt történhetett meg úgy, hogy a kiemelt régészeti lelőhelyen és egyben Natura 2000-es területen fekvő park folyamatosan fogadta a látogatókat.

A fejlesztés során a korábbi földgázfelhasználást teljes mértékben kiváltották

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A beruházás kivitelezője, a szegedi székhelyű HungaroSun Bt. korszerűsítette a mintegy 6 ezer négyzetméteres alapterületű rotunda hűtési, fűtési, szellőztetési és használati melegvíz-rendszereit, kicserélte az elavult nyílászárókat, a fényforrásokat, megújult a Feszty-körkép világítási rendszere, az épület homlokzati hőszigetelést kapott.

A rotundát leválasztották a gázhálózatról, a fűtést és a hűtést hőszivattyúk végzik, ehhez az energiát 80 darab 100 méteres talajszonda biztosítja. A tetőre napelemeket telepítettek, az új gépészeti berendezéseket modern épületfelügyeleti rendszer irányítja – ismertette a fejlesztés részleteit a szakember.

A beruházás energetikai és gazdasági mellett műtárgyvédelmi szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően folyamatosan ideális hőfok és levegő-páratartalom biztosítható a rotundában bemutatott műtárgyaknak – hangsúlyozta az igazgató.

Megújult világításban fogadja a látogatókat a Feszty-körkép

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A homlokzat védelme érdekében gondoltak a madárvédelemre is, a galambok távoltartásához tüskesorokat helyeztek fel, a védett fecskék további fészkelését viszont nem akadályozzák a jövőben sem, számukra nyolcvannyolc műfészket és fecskepelenkákat helyeztek ki.