Öt császár Savariában

Forrás: turizmus.com

 2019. július 23. 17:01

Húszéves lesz idén Szombathely legnagyobb tömegeket megmozgató és leglátványosabb fesztiválja, a Savaria Történelmi Karnevál.

Színes várostörténelem és gazdag kulturális programkínálat várja a Savaria Karneválra érkezőket augusztus végén, Szombathelyen.

Az évfordulóból adódóan a múltidézés kettős. A történelmi karnevál felvillantja Szombathely-Savaria kétezer éves történelmének eddig kevésbé ismert momentumait.

Ennek érdekében a szervezők augusztus 22–25. között közel négyszáz, nívós programmal kedveskednek majd a közönségnek, a már megszokott, igényes módon. Idén azonban megidézik a Savaria Karnevál két évtizedének legemlékezetesebb pillanatait is – hangzott el a fesztivál sajtótájékoztatóján.

A karnevál sajtótájékoztatója az Iseumban

Fotó: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

A fellépők között köszönthetjük azokat a – többnyire hagyományőrző – csapatokat, akik kezdetektől fogva részesei voltak a történelmi időutazásnak, és akik mára a Savaria Karnevál arcai, kulturális nagykövetei lettek (Savaria Legio Egyesület, Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület, Collegium Gladiatorium Egyesület, Kassai Lajos lovasíjász, ArtisticaAnamCara). Mellettük színpadra lépnek azok az előadóművészek is, akiknek pályájuk kezdetén óriási lendületet adott a szombathelyi fesztivál (Kerekes Band, Isis Bigband, Szombathelyi Kötélugrók, AtaruTaiko).

Az elmúlt húsz év kronológiájáról több helyszínen is láthatók majd visszatekintések.

Idén is új elemekkel és új helyszínekkel bővül a programpaletta: a Katolikus Udvarban a csendesebb programokat kedvelő közönséget kézműves foglalkoztatókkal, koncertekkel, a Székesegyházban gospel előadással várják. A Batthyány téren gasztronómiai bemutatók során Michelin csillagos sztárséfek kreálmányait kóstolhatják az érdeklődők, míg a Belső Urána udvarban DIY (csináld magad) sarokvárja majd az ügyes kezűeket.

A karnevál jubileumi programfüzete

Fotó: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

A Történelmi Témapark az időgépes kísérlet másnapjától már a katonai hagyományőrzőknek ad otthont. Az I. század római és kelta harcászatától egészen a keresztes háborúk koráig terjed a paletta, melyből a hadtörténet iránt érdeklődő látogató válogathat.

A mindig látványos felvonulás – ami idén 7 történelmi korszakot idéz meg az elsőtől a huszadik századig – pénteken és szombaton este indul a Történelmi Témaparktól.

A felvonulásokon megidézik a városalapító Claudiust és mellette azt a négy római császárt, akik a kutatások alapján – ha csak átutazóban is – megfordultak Savariában.

Ismét kiemelten magas a karneválhoz csatlakozó kísérőprogramok száma, több intézmény készül kooprodukcióban az eseménysorozatra. A teljesség igénye nélkül a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Smidt Múzeum, a Romkert, az Iseum, a Püspöki Palota, a Székesegyház, az Egyházmegyei Könyvtár, a Vas megyei Levéltár, az Evangélikus Templom is különleges programokkal várja az érdeklődőket a négy karneváli nap alatt.

A Savaria Karnevál hagyományos helyszínein folyamatosan pörögnek a programok, érdemes a rendezvény Facebook-oldalát figyelni.