Ötcsillagos desztinációvá válna Szlovénia

Forrás: MTI

 2018. október 04. 16:25

Szlovénia a turizmusban magasabb színvonalú szolgáltatásokat, új befektetéseket, valamint az Európai Unión kívülről érkező külföldi munkavállalók számának növelését tervezi, amivel 2,5 milliárd euróról 4 milliárd euróra nőhetnek az ország turisztikai bevételei.

A kormány illetékes tárcavezetői 212 járás vezetőivel tartottak konzultációs tanácskozást a kelet-szlovéniai Rimske Toplice fürdővárosban. Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter szerint Szlovéniának minden adottsága megvan ahhoz, hogy „ötcsillagos turisztikai célponttá” váljon. Kiemelte: az idegenforgalom nyereséges ágazat az országban, és évről évre nő a turisták száma is, különösen a külföldieké, akik a vendégek kétharmadát teszik ki.

Az új idegenforgalmi stratégiához szükséges fejlesztésekhez 150 millió euró értékben hitelgaranciát nyújt az idegenforgalmi beruházási alap.

Tavaly 4,9 millió turista látogatott az országba, 14,6 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A turisták átlagban 2,5 napot töltöttek ott, mely mutatót a konzultáció résztvevői szerint növelni kell.

Bled – Szlovénia ötcsillagos gyöngyszeme

Fotó: www.slovenia.info/press

A szlovén turizmusban nagy problémát jelent a munkaerőhiány. A jelenlegi rendszer nem hat elég ösztönzőleg a munkanélküliekre és a nyugdíjasokra, akik ezért nem vállalnak munkát a turizmusban - hangsúlyozta a gazdasági miniszter. Hozzátette, hogy más országokból pótolható a munkaerő, Ukrajnát és Grúziát említette; ezekkel az országokkal Szlovénia már írt alá erről megállapodást.

Kapcsolódó cikkek

Szlovénia zöldre hangolva

2017. április 11.