Petőfi200: Virtuális étlapon kínálja a költő műveit a Sóstói Múzeumfalu

Forrás: turizmus.com

 2022. november 10. 11:08

A Kalamáris Vendéglő megnyitásával nem mindennapi kiállítás ünnepli a a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban Petőfi Sándor születésének 200 évfordulóját. Virtuális étlapon kínálják a költő műveit.

A „Petőfi az étlapon” című időszaki kiállítás egyetlen teremben kapott helyet, mely berendezésével egy kisvárosi vendéglő hangulatát nyújtja. A Kalamáris Vendéglőbe érdemes jóllakottan érkezni, mert valós ételek helyett szellemi táplálékot tudunk a digitális étlapról rendelni. Az asztalokon tányérok helyett tabletek vannak, melyekhez a vendégek a belépőjegyhez kapott fülhallgatóval csatlakozhatnak.

A kijelzőn megjelenő aktuális étlapról tudjuk kiválasztani a nekünk tetsző Petőfi-verset, melynek meghallgatása után a virtuális pincér játékba invitál: a tányéron felkínált három szövegrészlet közül kell kiválasztanunk azt, amelyik elhangzott a versben.

A választ maga Petőfi „értékeli”, s egyúttal továbblépési lehetőséget biztosít a rövid animációs videóhoz, amely a versben megjelenő néprajzi tárgyhoz kapcsolódik.

A falon látható fiktív utazási iroda posztere a megye irodalmi emlékhelyeit népszerűsíti

Fotó: Sóstói Múzeumfalu

Az egyik falszakaszon a vendéglőben „megfordult” kortárs költők portréi helyezkednek el, akik nem a szakáccsal készítettek közös fotót, hanem költeményeiket hagyták hátra a Kalamáris Vendéglőben. Nem is akármilyen művek ezek: Petőfi-átiratok, parafrázisok, melyeket nem a teremben, hanem a múzeum egy másik pontján, az egyik deszkakerítésen olvashatunk el. A séta egyúttal alkalmat ad arra is, hogy a szabadtéri néprajzi múzeum népi építészeti örökségünket reprezentáló épületeivel is ismerkedjünk.

A vendéglő falain elhelyezett költeményeket és a digitális étlapról „fogyasztható” Petőfi műveket a néprajzi tartalom köti össze, persze a kontextus eltérhet. A népi kultúra szellemi és tárgyi hagyatéka tovább él a szépirodalomban, ezért a költemények, prózai művek megértéséhez néprajzi ismeretek szükségesek. A vendéglő falán a versekben megjelenített tárgyakkal, esetleg modelljeikkel, kicsinyített makettjeikkel találkozik a betérő vendég.

A kiállítási koncepció része a játék is, a táblán Petőfi egyik versének címéből készült anagramma látható, mint napi ajánlat, azt kell megfejteni

Fotó: Sóstói Múzeumfalu

A kiállítási koncepció része a játék is, amelyre a vendéglőkben megszokott fekete táblán olvasható feliratok hívják fel a figyelmet. Ez változó tartalommal fog megjelenni a kiállítás időtartama alatt, pl. Petőfi-versének címéből készült anagramma megfejtésére vagy éppen a látogató által kedvelt, néprajzi tartalmú vers megosztására sarkallja a vendégeket.

A vendéglőből a zene sem hiányzik: Petőfi három folklorizálódott versét hallgathatjuk meg, ha egy könyv ráhelyezésével elindítjuk a népi zenekar felvételét.

A kiállításban a versek dominálnak, kevés a magyarázó szöveg. Ezek egy fiktív utazási iroda „hirdetésén”, illetve egy dekorációs elemnek álcázott hands-on installáció kinyitható táblái mögött olvashatók.

A fiktív utazási iroda ajánlatát tartalmazó poszter a megye irodalmi emlékhelyeit népszerűsíti. Ismert, hogy Petőfi többször megfordult Szatmár vármegyében, vendégeskedései során
több költemény is született, amit a szóbeli hagyomány mellett irodalomtörténeti kutatások is igazolnak.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolódik, amelynek időtartama 45-60perc. A foglalkozáson való részvétel regisztrációhoz kötött: info@muzeumfalu.hu; 0620/414 1702

„Petőfi az étlapon” című időszaki kiállítás megtekinthető: 2022. október 28. és 2023. május 31. között az aktuális nyitvatartási rend szerint, mely jelenleg a következő: 2022. november 1.- december 16. között, keddtől péntekig 9-15 óra (hétfőn a múzeum zárva tart).