Röpdék, kifutók és méhecskés játszótér a Budakeszi Vadaspark újdonságai között

Forrás: turizmus.com

 2022. március 30. 14:24

Budapest környékének egyik legkedveltebb ökoturisztikai célpontja az évente közel kétszázezer látogatót fogadó Budakeszi Vadaspark, amely most újabb izgalmas látnivalókkal bővült.

Az újdonságok között a leglátványosabb elem az a nyolc darab röpde és kifutó, amelyek összesen közel 200 négyzetméternyi, legmagasabb pontjain hatméteres belmagasságú otthont adnak a legkülönbözőbb erdei madaraknak.

Hóbaglyok, macskabaglyok, szarkák, csókák, dolmányos varjak, vörös vércsék, fülesbaglyok – ezek mind-mind megfigyelhetők az új röpdékben.

Az új kifutó lehetőséget ad a „Vadmacska fajmegőrzési program” keretében a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen megmentett vadmacska-kölyök tartós elhelyezésére, így hozzájárul a fokozottan védett faj jobb megismeréséhez és megismertetéséhez.

Az állatok mellett az emberek kényelméről is gondoskodtak a beruházás során. A bejáratnál több mint 80 főt befogadni képes foglalkoztató tér épült, amely egyrészt fedett pihenő- és étkezőterületként szolgál, másrészt környezeti nevelési programok minőségi helyszíne lesz.

A fejlesztések egy része a közönség számára láthatatlan, de nagyon fontos ahhoz, hogy a Vadaspark elláthassa a feladatát: 200 méteres úthálózat épült ki, a hozzá tartozó közmű- és elektromos vezetékekkel, amely közel 15.000 négyzetméterrel bővíti a látogatható területet.

Új röpdéket, kifutókat és méhecskés játszóteret adtak át a Budakeszi Vadasparkban

Fotó: Pilisi Parkerdő, Vajda Bertalan

Igazi különlegesség az a tematikus játszótér és tanösvény, amely a beporzó rovarok fontosságát emeli ki, hangsúlyozva a méhek, darazsak és társaik fontosságát az erdei életközösségben. A nyolc elemből álló játszótéren méhecskemászóka és kaptárbújócska is található, míg a tanösvényen az öt állomás között egy darázsgarázzsal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

„A Parkerdő az elmúlt években közel negyven komoly fejlesztéssel újította meg Budapest és Budapest környékének erdei közjóléti-turisztikai infrastruktúráját. Szinte valamennyi projektet a mostanihoz hasonló együttműködésekkel, állami és uniós források bevonásával sikerült megvalósítani” – mondta az átadáson Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

„A természetjárás új reneszánszát éli Magyarországon. Az ezt támogató infrastruktúra létrehozásához találtunk megbízható partnerekre az állami erdőgazdaságokban. Országszerte mintegy 200 helyszínen 300 fejlesztést hajtottunk végre közösen az elmúlt időszakban. Ebből itt, a Pilisi Parkerdőnél mintegy 127 helyszín újult meg, köztük a Budakeszi Vadaspark infrastruktúrája” – ismertette Tassy Márk, a projektgazda Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója.

A fejlesztések a Széchenyi Terv 2020 keretében valósultak meg, Magyarország kormánya és az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával.