Spanyolország tranzitvízumot vezet be az átszálló szenegáli állampolgároknak

Forrás: MTI

 2024. január 24. 18:20

Spanyolország tranzitvízumot vezet be február 19-től a repülőterein átszálló szenegáli állampolgárok számára, hogy megelőzze a menedékkérelmi csalásokat - közölte az EFE spanyol hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva szerdán.

Az intézkedésre azután kerül sor, hogy a legnagyobb rendőrszakszervezet (SUP) jelezte: többnyire marokkói, szenegáli és kenyai állampolgárok szabályos, de nem közvetlen repülőjáratokra váltanak jegyet olyan dél-amerikai országokba, ahol nem kérnek tőlük vízumot. Majd kihasználva az átszállást, Madridban nemzetközi védelemért folyamodnak a hatóságoknál.

Az így megnövekedett igények miatt a spanyol főváros nemzetközi repülőterének menekültekkel foglalkozó zónái túlzsúfolttá váltak. A kérelmezők akár több hetet is várakoznak olyan helyiségekben, amelyeket nem erre a célra alakítottak ki, így nincs bennük elég fekhely és mellékhelyiség sem. Az őrzött területről az elmúlt hetekben többen is megszöktek.

A spanyol főváros nemzetközi repülőterének menekültekkel foglalkozó zónái túlzsúfolttá váltak

Fotó: 123rf.com

A szakszervezet tájékoztatása szerint a múlt héten mintegy 350-en, köztük nők és gyerekek várakoztak menedékkérelmük befogadására. December elseje és január 15-e között csaknem 850 menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be a Barajas repülőtéren.

A szenegáli állampolgárokat megelőzően Spanyolország a kenyai állampolgárokkal szemben is bevezette a kötelező tranzitvízumot január 20-ától.

Az Európai Unió tagállamai között a harmadik legtöbb menedékkérelmet Spanyolországban nyújtják be. Tavaly több mint 163 ezren folyamodtak itt nemzetközi védelemért, 37 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A spanyolországi menedékkérők csaknem 80 százalékát három dél-amerikai ország állampolgárai teszik ki: venezuelaiak, kolumbiaiak és peruiak.

A hatóságok a múlt évben mintegy 93 ezer kérelmet bíráltak el, ebből csaknem 53 ezren kedvező választ kaptak. 7500-an jutottak menekültstátuszhoz, főként afgánok, szírek és nicaraguaiak. Kiegészítő védelemben 3800-an részesültek, leginkább Maliból érkezők. Több mint 40 ezren pedig humanitárius okokból egyéves tartózkodási és munkavállalási vízumot kaptak, nagy többségük venezuelai.