Storytelling Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 04. 15:28

A következő megálló mellett mostantól a környékbeli utcákról szóló érdekességek is olvashatók a bécsi tömegközlekedési eszközökön lévő monitorokon.

A járművek fedélzetén lévő kijelzőkön egészen októberig nemcsak a következő megálló neve jelenik meg, hanem a környező utcák nevéhez kapcsolódó érdekességek is. Az Irisgasse mellett elhaladók megtudhatják például, hogy 17,5 méteres hosszúságával ez Bécs legrövidebb utcája, a 62-es villamos és több buszjárat utasai pedig arról olvashatnak, hogy a Philadelphiabrücke az azonos nevű gőzmozdonyról kapta a nevét, amely az amerikai városból származik.

Az új szolgáltatás a Béccsel kapcsolatos nyílt adatokra, geolokációs technológiára és a város saját online enciklopédiájára, a Wien Geschichte Wiki-re épít. A 2014 óta ingyen elérhető történelmi enciklopédia (www.geschichtewiki.wien.at) több mint 40.500 szócikket tartalmaz és folyamatosan aktualizálják, bővítik.

Infoscreen egy bécsi villamoson

Fotó: Wiene Linien/ Johannes Zinner

Az osztrák főváros 2011 óta egyre több adatát teszi a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé. A mintegy 340 nyilvános adatsor egy külön portálon, az Open Government Data Katalógusban érhető el a www.data.wien.gv.at címen. Ezek felhasználásával már több mint 240 alkalmazást fejlesztettek ki, amelyek sok esetben a turisták életét is megkönnyítik.

Kapcsolódó cikkek

Kirándulás a nyomornegyedbe

2018. augusztus 16.