Szombaton indul a Nemzeti Filharmonikusok új évadja a Müpában

Forrás: MTI

 2021. szeptember 21. 11:35

Bartók-művekkel indítja szombaton a 2021/2022-es évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a budapesti Müpában. A zenekar hagyományosan szeptember 25-én, Bartók Béla halálának előestéjén indítja évadát.

A Nemzeti Filharmonikusok (NF) két együttest foglal magába, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart.

A bérletstruktúra a korábbi években megszokott módon folytatódik, így két sorozat, a Kocsis- és a Kobajasi-bérlet fut majd a Müpában. A Ferencsik-bérlet a Zeneakadémián, az elsősorban magyar kortárs zenére összpontosító Lukács Ervin-bérlet, valamint a kórus Pászti-bérlete a Pesti Vigadóban várja a közönséget. Folytatódik a kamarazenei Próbatermi vendégség sorozat is.

Az elsősorban felnőtteknek szóló beavató Zenemánia című sorozat a szimfonikus zenekarok világába enged bepillantást Dinyés Dániel vezetésével, a sorozat az évadban három estet kínál.

A Müpában indítja a 2021/2022-es évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Fotó: Müpa

Az együttes számára nagyon fontos, hogy a legkiválóbb magyar művészekkel dolgozzanak, ugyanakkor az is dolguk, hogy a nemzetközi élvonalból is hívjanak szólistákat és karmestereket. Első alkalommal érkezik Magyarországra Giacomo Sagripanti olasz karmester, aki október 28-án Verdi Requiem című művét dirigálja majd a kórus és a zenekar fellépésével.

A 81 éves Kobajasi Kenicsiro, akinek sajátos kapcsolata van a zenekarral, 2022 májusában dirigálja Carl Orff Carmina Burana című művét, Carlo Montanaro, a sok éve rendszeres visszatérő karmester pedig Verdi-estet vezényel novemberben.

Autentikus előadásra készülnek Alekszandr Szladkovszkij vezényletével A jégmezők lovagja címmel, az esten magyar szólisták, köztük Schöck Atala alt lép színpadra. Francois Leleux nemzetközi hírű karmester és oboista 2022 novemberében lép fel az együttessel, Charles Olivieri-Munroe májusban Mozart-szimfóniát vezényel.

Különleges „műfaji kitekintésnek” számít a zenekar december 16-i koncertje, amelyen a 19. századi francia komponista, Félicien David Herculanum című műve csendül fel. A francia barokk opera magyarországi bemutatóját Vashegyi György vezényli, szólistái a világ különböző pontjairól érkeznek, akik kifejezetten erre a műfajra specializálódtak.

Kapcsolódó cikkek