Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói, pórul járnak a turisták

Forrás: MTI

 2024. február 20. 14:53

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.

A szakszervezetek az építmény gazdasági vezetése ellen tiltakoznak, miközben a francia főváros önkormányzata, amely a működtető Société d'exploitation de la Tour Eiffel (Sete) fő részvényese, "jelenleg nem hajlandó tárgyalni" - közölte a CGT szakszervezet az AFP hírügynökséggel.

A hétfői bezárás több ezer, többségében külföldi látogatót ért váratlanul. A 2023-as összesítés szerint a külföldi turisták teszik ki az Eiffel-torony látogatóinak nyolcvan százalékát.

Hiába volt rekordszámú látogatója tavaly az Eiffel-toronynak, a koronavírus-járvány miatti bevétel-kiesést még nem heverte ki az üzemeltető

Fotó: 123rf.com

Öt hónappal a párizsi olimpiai játékok előtt (július 26. - augusztus 11.) a szakszervezetek azt követelik, hogy az önkormányzat változtasson a Sete számára "tarthatatlan" modellen. Szerintük a városháza "mindenáron és rövid távon a nyereségességre törekszik", s arra kérik a vezetést, hogy inkább "biztosítsa az emlékmű és az azt kezelő vállalat hosszú távú jövőjét".

Az Eiffel-toronyban legutóbb december 27-én, a tervező Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján tartottak munkabeszüntetést a dolgozók.

Az Eiffel-torony gazdasági egyensúlya - amelyet 2023-ban többen, 6,3 millióan kerestek fel, mint a koronavírus-járvány előtt -, még mindig nem tért vissza a pandémia következtében 2020-ban és 2021-ben elkönyvelt 120 millió eurós bevételkiesés miatt.

A helyzet javítására a Sete-et 2021-ben 60 millió euróval feltőkésítették, de a bevételkiesés mellett 130 millió eurós többletköltséget okoznak a jelenleg zajló festési munkálatok az Eiffel-tornyon.