Történelmi emlékhelyet jelző sztélét avattak Tápióbicskén

Forrás: MTI

 2023. április 05. 09:20

Történelmi emlékhelyet jelző sztélét avattak Tápióbicskén, az egykori csatatéren kedden, a tápióbicskei csata 174. évfordulóján - közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

A történelmi emlékhelyet jelző sztélé

Fotó: Facebok / Dr. Hoppál Péter

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója kapcsán történelmi emlékhely lett a tavaszi hadjárat két legjelentősebb csatájának helyszíne, a tápióbicskei és az isaszegi csatatér.

Hoppál Péter miniszteri biztos a keddi avató ünnepségen arra mutatott rá, hogy a tápióbicskei csata az 1849-es tavaszi hadjárat egyik legszebb fejezete, a kitartás, az elszántság és az akaraterő diadala, ahol a bátor magyar honvédség győzelmet aratott. Hozzátette: ezen a helyszínen megtapasztalhatjuk, hogyan vált őseink áldozatvállalása nemzetformáló erővé, hogyan győzedelmeskedett mégis, a bukás ellenére 1848 diadala.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a közlemény szerint a sztéléavatáson rámutatott: a nemzeti és történelmi emlékhelyek olyan helyszínek, ahol mindenki észrevétlenül szívhatja magába mindazokat az ismereteket, amelyeket történelemkönyvekből sokkal nehezebb elsajátítani.

1849. április 4-én Tápióbicskén vívták a tavaszi hadjárat egyik jelentős csatáját, két nappal később, április 6-án, Isaszegen pedig az egyik legfényesebb győzelmet. A magyar fősereg a tavaszi hadjárat során megpróbálta bekeríteni a vele szemben álló császári főerőket. A támadás kezdetekben a terveknek megfelelően alakult, de Tápióbicskénél váratlan esemény zavarta meg a magyar sereget, a honvédsereg végül ennek ellenére győzedelmeskedett.

Történelmi emlékhelyet avattak Tápióbicskén az egykori csata emlékére

Fotó: Dr. Hoppál Péter

 

Jelenleg 61 történelmi emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismeri el. Az emlékhelyek egységes megjelöléséről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodik, a felállított sztélék nem csupán könnyen felismerhetővé teszik az emlékhelyeket, de tömören azok jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket.