Tourinform-kiválóságok: átélhető matyó hagyományok Mezőkövesden

Forrás: turizmus.com

 2023. június 15. 08:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

A Tourinform-hálózatban különleges helyet foglal el a mezőkövesdi iroda, amely több mint húsz éve aktívan működik, és az MTÜ és jogelődjei teljesítményértékelő rendszerében folyamatosan a legjobban teljesítő irodák közt szerepelt az elmúlt évtizedben.

Tavaly 95%-os eredményt értek el. 2022 óta új helyszínen, a Hadas városrészben, megújult irodában fogadják a vendégeket.

A Hadas Látogatóközpont, ahol a Tourinform iroda is helyet kapott

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

Egyediségek, helyi értékek

Mezőkövesd neve mindenki számára egyet jelent a színpompás matyó hímzésekkel. A népművészet bölcsőjében, a Hadas városrészben, az egykori Táncpajta épületének felújításával jött létre a Hadas Látogatóközpont, ahol a Tourinform iroda is helyet kapott. A betérő vendégek a turisztikai információkon túl különleges módon fedezhetik fel a városrész és a matyó hímzés sajátosságait.

A vendégek különleges módon ismerhetik meg a városrész és a matyó hímzés sajátosságait

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

Az interaktív kiállítás termináljain matyó babát öltöztethetnek, népdalokat hallgathatnak, de akár szelfit is készíthetnek matyó fejfedőben. A látogatóközpont mini shopjában kávé és matyó mintás ajándéktárgyak is vásárolhatók.

 

Tourinform-arcélek

A képen balról jobbra Szabó-Tari Ágnes és Lázárné Csirmaz Henriett

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

Lázárné Csirmaz Henriett, irodavezető

Az irodavezető 21 éves tourinformos tapasztalattal rendelkezik, 15 éve a mezőkövesdi iroda vezetője. Emellett a helyi TDM-szervezet, a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület elnöke, valamint az Eger és térsége TDM Egyesület elnökségi tagja. Szerteágazó kapcsolatrendszerét és több évtizedes turisztikai tapasztalatát jól kiegészítik hobbija, az utazásai során szerzett tapasztalatai is. 18 éve a város egyik legjelentősebb rendezvénye, a Matyó Húsvét főszervezője.

Szabó-Tari Ágnes munkatárs

2011 óta erősíti a Tourinform Mezőkövesd csapatát. Az ügyfélszolgálati feladatokon túl a szakmai munkában is aktívan részt vesz. Két kisgyermek édesanyjaként kiváló javaslatokat ad a családosoknak mind programok, mind látnivalók terén.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

A matyó hímzéskultúra 2012 óta az UNESCO szellemi világörökségének a része. A hímzések a népviseletek pompás darabjain, a Matyó Múzeum állandó kiállításán szemlélhetők meg, a legnagyobb matyó „íróasszony” (mintatervező), Kisjankó Bori házában pedig a matyók hajdani életébe is bepillantást nyerhetünk.

A matyó hímzéskultúra 2012 óta az UNESCO szellemi világörökségének a része

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

A Takács István Gyűjtemény festményein is számos matyó életkép lelhető fel, csakúgy, mint a művész által készített freskón a Szent László-templomban, mely a város egyik meghatározó épülete. A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum több ezer darabos gyűjteményében számos egyedi ritkaságon túl kovácsoltvas gyűjtemény, vízimalom és matyó fogadószoba is színesíti a kínálatot.

A város másik nagy értéke a Zsóry-fürdő gyógyító vize, melynek kéntartalma a legmagasabb az országban.

A 11 hektáros fürdőben számos fejlesztés történt az elmúlt időszakban, ennek köszönhetően a gyógykúrára érkezők mellett immár a fiatalok és a családosok igényeit egyaránt ki tudja szolgálni. Nyáron a strand kínálatát öt elemből álló csúszdapark bővíti, az egész évben nyitva tartó gyógyfürdőn kívül pedig fedett élményfürdőben is kikapcsolódhatnak a vendégek.

A Zsóry-fürdő gyógyító vizének kéntartalma a legmagasabb az országban

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

2023-ban kihagyhatatlan

A megújult Hadas városrész kézműves alkotóházai további vonzerőt jelentenek a kézműves mesterségek iránt érdeklődőknek.A nádfedeles parasztházakban a vendégek betekinthetnek például a bútorfestés, a mézeskalács-készítés, a fazekasság vagy a szövés fortélyaiba is.2023 legnagyobb eseményének a II. Matyó Világtalálkozó ígérkezik július 3–9. között. Az egyhetes rendezvény során helyi és elszármazott művészek, zenekarok fellépésein túl kiállításmegnyitók, folklórprogramok színesítik a műsort. Nem lesz hiány sztárvendégekből sem, hiszen élő koncertet ad a Bagossy Brothers Company, valamint Szikora Róbert és az R-Go.