Turistaáradat Nürnberg jelképénél

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. december 19. 12:17

Ezekben a karácsony előtti napokban nemcsak Nürnberg óvárosa, hanem a császári vár is tele van turistákkal.

Kíváncsi érdeklődők áradatától népes a bajor nagyváros. Akik bejárják az építészeti emlékekben gazdag városközpontot, többnyire a magaslaton emelkedő császári várba indulnak.

Ez a hely mintegy megkoszorúzza Nürnberget. A város jelképének tartják, ahol napjainkig sikerült megőrizni azt a hangulatot, amely a középkort idézi fel.

A híres henger alakú torony és előtte a kútház

Fotó: Mentusz Károly

Így a turisták könnyen odaképzelhetik magukat az egykor páncélzatban csattogott lovagokhoz. A történelem iránt érdeklődők pedig több érdekes tárlatban is gyönyörködhetnek a XII-XVI. századi időszakról. Például a gazdag középkori fegyvergyűjteményben, vagy a különlegesen berendezett lakószobákban és a rezidenciában, amelyek ritkaságnak számítanak.

A vár belső udvara is tart érdekességeket

Fotó: Mentusz Károly

Nem véletlenül maradt ez így, hiszen ez a fallal körülvett épületegyüttes valamikor az egyik legfontosabb császári várnak számított kontinensünkön, amelyet 1050-1571 között használtak. A világon kevés helyen található az ittenihez hasonló kettős kápolna, amely szintén a korábbi időkbe röpít vissza.  De sokan felkapaszkodhatnak a híres, henger alakú toronyba is, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Nürnberg régi házaira és tornyaira.

Nürnberg jelképéről a város panorámája tárul elénk

Fotó: Mentusz Károly

Emellett az ötszögletű torony is érdekesség, valamikor császári istállóként szolgált. A hozzákapcsolódó épületrész pedig ma ifjúsági szálló. De sokan elidőznek annál az ötven méter mélyen sziklába vájt kútnál is, amely fontos része volt a vár korábbi életének.

Az egykori császári istálló helyén ma ifjúsági szállót találni

Fotó: Mentusz Károly

A császári kastélyt egyébként két kert is övezi. Az elsőben nyaranta rózsák pompáznak. A másodikat pedig vegyes virágok és füvek díszítik.

A vár belső udvarából nyíló turisztikai fogadó helyiségben vetítéssel várják a látogatókat, akik megismerhetik az épületegyüttes történetének egyes korszakait, egészen napjainkig. Többek között megtudhatják, hogy a vár első nagyobb szabású rekonstrukcióját már a XIII. században elkezdték. Aztán a XX. század 30-as éveiben néhány eredeti, késő középkori belsőt igyekeztek visszaállítani.

Ám a II. világháborúban elszenvedett károk miatt, 1945 után a palotát teljesen újjáépítették. A várban jelenleg is felújítási munkákat végeznek, amelyeket a következő időszakban is folytatnak.