Újra látogatható a pécsi Barbakán-bástya

Forrás: MTI

 2019. december 05. 15:51

2018 óta balesetveszély miatt volt elzárva a pécsi belvárosi körbástya, amit most harmincmillió forintból teljes körűen felújított az önkormányzat.

Még az előző városvezetés döntött a most befejeződött rekonstrukció elindításáról. Ennek keretében az elmúlt hónapokban mintegy harmincmillió forintból, hatvan köbméternyi fa beépítésével teljes körűen felújította az önkormányzat a fából készült lépcsőket, a gyilokjárót, a bástyához vezető hidakat, s a korábbi fa tartószerkezeteket fémre cserélték biztosítva ezzel ismét hosszú időre a Barbakán-bástya látogathatóságát.

Bő egy év szünet után újra látogatható a Barbakán-bástya

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Péterffy Attila polgármester emlékeztetett arra, hogy 2018-ban balesetveszély miatt zárták el a látogatók elől az építményt, így a pécsi székesegyháztól nyugatra lévő körbástyára az elmúlt bő egy évben nem lehetett felmenni.

 

Folytatódnak a fejlesztések

A mostani munka folytatásaként 2020-ban a városfal déli részén, a Citrom utcánál található, szintén balesetveszély miatt zárva lévő gyilokjárót felújítják és az északi városfal rekonstrukcióját is elindítják, s lehetőség szerint be is fejezik jövő évben.

A Barbakán bástya a busszal érkezők számára a belváros kapuja

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A bástya a busszal érkező turisták számára a belváros kapujaként is funkcionál. A járművek az építmény közelében teszik ugyanis le utasaikat, így ez az első látványosság, amivel találkoznak.