Újra látogatható a teljes pécsi Csontváry-kiállítás

Forrás: MTI

 2016. október 03. 11:20

Szombattól újra látogatható Csontváry Kosztka Tivadar műveinek teljes kiállítása a festőművészről elnevezett pécsi múzeumban.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Csontváry Múzeumában tartott szombati sajtótájékoztatón nagy sikernek értékelte, hogy a május 7. és augusztus 20. között Csíkszeredán rendezett időszaki Csontváry-kiállítást több mint 40 ezren látták. Az erdélyi kiállításhoz kölcsönadott 34 pécsi Csontváry-kép hiánytalanul, eredeti állapotában érkezett vissza.

Az erdélyi időszakos tárlat ideje alatt a pécsi múzeumban a budapesti Iparművészeti Múzeum oszmán-török szőnyeggyűjteményének legszebb huszonnégy darabjából nyílt kiállítás, amelyet mintegy tízezren láttak.

Az államtitkár felidézte, hogy Budapesten a volt Honvéd Főparancsnokság épületében tavaly július 5. és idén január 31. között megrendezett – 37 pécsi alkotást bemutató – Csontváry-kiállítást 115 ezren tekintették meg.

Csontváry neve összeforrt Péccsel, a gyűjteménynek a jövőben is a megyeszékhelyen van a helye - szögezte le a politikus a képek kölcsönadása miatti korábbi aggodalmakra utalva.