Van olyan nyugat-dunántúli fürdő, ahol több a vendég, mint 2019-ben

Szerző: Erős Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 05. 14:25

A pandémia miatti zárás után visszatértek a vendégek a nyugat-dunántúli fürdőkbe. A látogatók között a magyarok vannak többségben, de egyre több a külföldi fürdőző is.

"Mint minden szolgáltatót, minket is negatívan érintettek a vírushelyzet okozta lezárások – nyilatkozta a Turizmus.com-nak dr. Holléné dr. Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója. – Jelentős bevételektől estünk el, de ettől  függetlenül megpróbáltuk a javunkra fordítani ezt az időszakot is és kisebb költségekkel járó karbantartási, illetve felújítási munkálatokat végeztünk.

 

Hévízen május óta megtöbbszöröződött a vendégszám

A hévízi intézmény szerencsésebb helyzetben volt, mint a többi fürdő, hiszen a kórház fekvő,- illetve járóbeteg ellátása folyamatosan működött. Így a fürdő munkatársait tudták foglalkoztatni az intézmény más területein, ezért egyetlen dolgozótól sem kellett megválniuk. Az alkalmazottak idegennyelvi és informatikai képzéseken is bővíthették ismereteiket.

A főigazgató elmondta, hogy a törzsvendégek nagyon várták már, hogy kinyisson a fürdő. Kezdetben csak védettségi igazolvánnyal volt látogatható a Tófürdő, ez bizonyos fokig visszafogta a vendégszámot. Májustól megszűnt ez a korlátozás, ennek eredményként a látogatók száma is megtöbbszöröződött. Az eddigi adatok szerint a kora nyári időszaknak megfelelő a belépő létszám. Az idén várhatóan nem érik el a 2019. évi látogatottságot, de bíznak benne, hogy a jövő évi szezon már a korábbiak szerint, vagy akár jobban is alakul.

A hévízi Tófürdőn jelenleg 80 százalék a belföldi és 20 százalék a külföldi a vendégek aránya

Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

"A tavalyi szezonhoz hasonlóan a belföldi vendégek vannak nagyobb számban. A hazai turizmus fellendítésére irányuló marketingkampányoknak köszönhetően jelentősen megnőtt a magyar fürdőzők száma. Jelenleg 80 százalék a belföldi és 20 százalék a külföldi a vendégek aránya. A külföldiek közül elsősorban német ajkú, cseh és szlovák turisták választják a Tófürdőt pihenésük céljául. Az orosz turisták száma az enyhítések miatt várhatóan a közeljövőben emelkedni fog. Az elmúlt időszakban azonban évről évre csökkent az orosz turisták száma – tudtuk meg a főigazgatótól.

 

A sárvári fürdő a tavalyi árakkal üzemel

A sárvári gyógyfürdőben is igyekeztek jól kihasználni a kényszerű leállás időszakát. Karbantartási, felújítási munkákat végeztek. Megújult a finn szauna és a játszóház. Elvégezték a kalandpark teljes műszaki felülvizsgálatát, a szállodában kicserélték a büféasztalokat és megújították a reggeli kínálatot. Kihasználták ezt az időszakot a dolgozók továbbképzésére is.

"Nem kellett egyetlen munkatársunktól sem megválnunk, amiben nagy segítségünkre volt a kormányzati bértámogatás – fogalmazta meg Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő ügyvezető igazgatója. – A kényszerű leállás időszakát arra is kihasználtuk, hogy a stratégiánknak megfelelően elkészítsük azokat a tanulmányokat, amelyek esetleges pályázati források megjelenése esetén alapul szolgálnak a fürdő rekonstrukciójához, további fejlesztéséhez. Az első és legnagyobb horderejű feladat az alap infrastruktúra korszerűsítése, de vannak szállás-, valamint szolgáltatásfejlesztéssel kapcsolatos konkrét terveink is."

Az ügyvezető igazgatótól elmondta, hogy miután a nyitás után csak védettségi igazolvánnyal rendelkező belföldi vendégeket fogadhattak, ezért mérsékelt volt a forgalom, jelentős visszaesés volt tapasztalható a korábbi évek hasonló időszakához képest. Aztán fokozatosan növekedett a fürdőzők száma, de a szálláshelyeken akkor még nagyon hiányoztak a külföldiek.

Sárvárra visszatértek a külföldi vendégek is

Fotó: Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

"A fürdővendégek száma így a szezon közepén már megközelíti a 2019-es szintet, ám összességében mintegy 25 százalékos fürdővendégszám csökkenésről beszélhetünk – mondja a jelenlegi helyzetről  Kántás Zoltán. – Vendégeinket a tavalyi árakon várjuk all inclusive jeggyel, a parkolás pedig ingyenes. Animációs programokat, éjszakai fürdőzéseket szervezünk, valamint új gyógyászati szolgáltatásokat vezettünk be. Érdemes közösségi oldalainkat is figyelni, mert rendszeresen szervezünk nyereményjátékokat.

Egyre több a belföldi látogatónk, jelenleg ők vannak többségben, 70 százalék az arányuk. Visszatértek külföldi vendégeink is, akik főként Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából érkeznek, de Németországból és Lengyelországból is jönnek fürdőzők. 2019-hez képest több a belföldi fürdőző, de a külföldiek száma kismértékű csökkenést mutat.

 

Bükfürdőn továbbra is hiányoznak a csehek és az osztrákok

A Bükfürdő Thermal & Spa májusban az elsők között nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. Bükfürdőn a pandémiás helyzet előtt országos szinten is kiemelkedően magas volt a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, így az újranyitást követően a település és a fürdő vendégforgalmán is erősen érződött a vírus negatív hatása, a külföldi vendégek elmaradása miatt. Az elmúlt három hónapban jelentősen nőtt a magyar vendégek száma, de a cseh és osztrák vendégek hiánya jelenleg is érezhető.

A fürdő az idei évtől saját üzemeltetésben működteti a létesítmény területén található vendéglátó egységeket, ami a jövőben nagymértékben hozzájárulhat a jövedelmezőséghez, ez pedig lehetőséget teremthet a további attrakciófejlesztésekhez és alap infrastruktúra korszerűsítésekhez. Az idén elkezdődik a termelőkonyha építése, amely a létesítmény vendéglátó egységeit szolgálja majd. A tervek szerint az ősszel elindul a kemping fejlesztése is.

 

Szentgotthárdon már meghaladták a 2019-es forgalmat

A szentgotthárdi mediterrán élményfürdő is arra használta fel a kényszerleállási időszakot, hogy az újranyitást követően megújult környezetben fogadhassák a vendégeket.

"A fürdőben alapos, mindenre kiterjedő nagytakarításon túl számos karbantartási munkát végeztünk és kisebb beruházások is megvalósultak – tudtuk meg Koós Melindától, a  Szentgotthárd Spa & Wellness ügyvezető igazgatójától.  – Vendégeink biztonsága kiemelten fontos számunkra, így különösen nagy figyelmet fordítunk a megfelelő higiéniai feltételek biztosítására. A kormány által adott bértámogatásnak és a tulajdonos önkormányzat támogatásának köszönhetően, az üzemszünet alatt egyetlen kollégát sem kellett elküldenünk, ennek ellenére néhányan úgy döntöttek, hogy más szektorban folytatják tovább.

Szentgotthárdon a július már jobb volt, mint 2019-ben

Fotó: Facebook / Szentgotthard Spa & Wellness

Az újranyitást követően az első időszak „döcögősen" indult, de a július már kimagasló eredményeket hozott. Az árbevétel és a látogatószám is csaknem 20 százalékkal haladta meg az egyébként is kimagasló 2019. évi adatokat. Mindezt úgy értük el, hogy a belépő árak 2019 óta nem változtak. Azért is büszkék vagyunk erre az eredményre, mivel korábban a fürdő vendégeinek 65-70 százaléka Ausztriából érkezett, most pedig ez az arány mindössze 20 százaléknyi. A pandémiás időszak alatt bevezetett új arculat, és a belföldi piacra irányuló célzott marketingkommunikációval sikerült még több vendéggel megismertetnünk ezt a gyönyörű környezetben található kis ékszerdobozt, ennek is köszönhető ez az eredmény – tette hozzá az ügyvezető.