Ukrajnában egyre több régió kerül vörös besorolásba

Forrás: MTI

 2021. október 26. 14:15

Ukrajnában hamarosan már 13 megye lesz a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös besorolásban, ami már több, mint az ország régióinak fele - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szavai szerint mostanra "fenyegetően felgyorsult" a kórházi ellátásra szoruló, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek számának emelkedése. Egyes régiókban, mint például Donyeck és Zaporizzsja megyékben az oxigénterápiás ágyak kihasználtsága már elérte a 80 százalékot.

Az ország egészét tekintve a Covid-betegek számára fenntartott, orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt kórházi ágyak kihasználtsága átlagosan 66 százalék - mondta, hozzátéve, hogy az egészségügyi ellátórendszer terheinek csökkentése érdekében tárcája kénytelen szigorú karanténszorításokat bevezetni.

Ukrajnában a vörös kategóriába sorolt régiókban a szabályok szerint a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát. Továbbá csak azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, ahol az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

ukrajna_123rf

Hamarosan már 13 megye válhat vörös besorolásúvá

Fotó: 123rf.com

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint jelenleg már csak négy megye - köztük Kárpátalja - maradt a legenyhébb, sárga besorolásban, a főváros, Kijev pedig egyelőre az eggyel nagyobb kockázatot jelző narancs kategóriában van.

A hétfőn közzétett táblázatban még csak hat megye volt hivatalosan vörös besorolású. Ljasko kijelentette, hogy csak akkor készülnek bevezetni zárlatot Ukrajnában, ha minden régió vörös besorolásba kerül.
Ukrajnában keddre 19 120-szal 2 803 159-re nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké - az eddig legmagasabb számmal - 734-gyel 64 936-re, az aktív betegeké pedig több mint 8600-zal 348 111-re. Az elmúlt napon 2939 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.