Városmarketing egy kicsit másképp

Forrás: MTI

 2017. augusztus 23. 16:49

Prága támogatni fogja azokat a külföldi írókat és filmeseket, akiknek műveiben fontos szerepet kap a cseh főváros.

„A filmesek támogatására már 2016-ban létesítettünk egy alapítványt, most az íróknak nyújtandó segítséget mérlegeljük” – közölte Eliska Kaplicky Fuchsová, a prágai önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. A deklarált cél a száz tornyú Moldva-parti metropolisz népszerűsítése a világban.

A filmes alapítványba, amelyet sokan elleneztek és felesleges pénzszórásnak minősítettek, tavaly 10 millió koronát (116 millió forint) fektetett a város, míg idén a duplájára, 20 millióra növelik ezt az összeget. Idén májusig 18 forgatási ajánlat érkezett be, ezek közül egy-egy indiai, kanadai, francia és német film kap támogatást 5,3 millió korona (61,5 millió forint) összértékben.

Prága

Fotó: Pixabay

A Lidové Noviny című napilap szerint eddig a leghíresebb Prágában forgatott filmet Milos Forman cseh származású amerikai rendezőnek a múlt század nyolcvanas éveiben készült Amadeusa jelenti. Szépséghibája, hogy a Prágában forgatott történet a filmben Bécsben játszódik. Ugyanakkor a Mission: Impossible amerikai akciófilm egy része már nem csak Prágában volt forgatva, de a megnevezett helyszín is a cseh főváros.

A külföldi írók a jövőben várhatóan egyebek között két luxuslakásra pályázhatnak majd Prágában, amelyet az önkormányzat Franz Kafka óvárosi szülőházában újított fel. A rekonstrukció költségei 100 millió koronát tettek ki a kulturális bizottság elnöke szerint.

A prágai városi könyvtár már két éve beindított egy hasonló projektet Prága, az irodalom városa néven, amelynek keretében külföldi írók két hónapig 600 euró (192 ezer forint) ösztöndíjat kapnának és ingyen lakhatnának a könyvtár épületében lévő lakásokban, amennyiben szerződésben kötelezik magukat, hogy valamelyik jövőbeli művük konkrétan Prágához fog kötődni. Eddig több mint 100 ajánlatot kaptak, amelyek közül hatot választottak ki –mondta el Katerina Bajo, a könyvtár projektjének vezetője. A két projektet a jövőben egyesítik.

A végső döntéseket a külföldi írók támogatásáról várhatóan októberben hozza meg a prágai önkormányzat kulturális bizottsága – írta a Mladá Fronta Dnes című napilap.