A lengyel szállodákba fektetnek a legszívesebben

Forrás: Property Forum

 2017. augusztus 17. 13:56

Több mint 700 millió euró (cirka 210 milliárd forint) értékben 34 szállodai tranzakció valósult meg Kelet-Közép-Európában 2017 első fél évében.

Ez 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, ugyanis 2016 ugyanezen időszakában 630 millió euró (mintegy 189 milliárd forint) értékben 20 tranzakció valósult meg. Ez a növekedés azért is figyelemre méltó, mert a nyugati piacokon mindössze 0,3 százalékos növekedés volt tapasztalható. A Cushman & Wakefield kereskedelmi ingatlantanácsadó cég szakértői szerint 2017 az előző kiemelkedő évnél is erősebb lehet – írja a Property Forum.

Míg 2016 első fél éve nem alakult túl kedvezően Lengyelország számára, ugyanis mindössze 4 millió euró értékű befektetés érkezett, ebben az évben messze a legjobban teljesítő kelet-közép-európai ország volt a befektetési érték és a tranzakciók számának tekintetében egyaránt. Lengyelországban 350 millió euró értékben 16 tranzakció valósult meg az első fél évben.

Prague Marriott Hotel

Fotó: marriott.com

Csehország a második legkedveltebb befektetési helyszín lett 6 tranzakcióval 165,5 millió euró értékben, azonban még így is 5 százalékos visszaesést mutat a 2016-os adatokhoz képest. Csehországban volt ugyanakkor a legnagyobb egyedi tranzakció, a prágai Marriott Hotelt körülbelül 90 millió euróért, mintegy 27 milliárd forintért vásárolták meg 2017 áprilisában.

A harmadik legjobb eredményt Magyarország érte el, 99,3 millió euró, azaz közel 30 milliárd forint értékű beruházással, mely több mint háromszorosa az előző év ugyanezen időszakában tapasztaltaknak.

Hatalmas visszaesés volt megfigyelhető azonban Ausztriában, ahol a tranzakciók értéke 80 százalékkal kevesebb volt, mint előző évben. 2016 egyébként kiemelkedően erősnek bizonyult nyugati szomszédunknál, ekkor adták el a Hilton Viennát és az Imerial Viennát.

Bulgária, Románia és Szlovákia együttesen mindössze 3,2 százalékát tették ki a kelet-közép-európai régió tranzakcióinak.

Hilton Vienna

Fotó: hilton.com

A növekvő befektetési kedv a régió turizmusába már várható volt a helyi és a nemzetközi befektetők részéről egyaránt, ugyanis a szektor – főként a fővárosokban, mint Budapest, Prága vagy Varsó – egyre erősödő bevételt generál – mutatott rá David Nath, a Cushman & Wakefield közép-kelet-európai vendéglátás terület vezetője.

Minden fő teljesítménymutató – mint például a napi szobaátlagár és az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) – stabilan növekedett az elmúlt négy évben. Az ok az, hogy egyre nagyobb számú turista választja utazása célpontjának térségünket.

Ennek köszönhetően az átlagos foglaltság és a szobaár egyaránt növekedett. Bulgária, Csehország, Magyarország és Szlovákia kétszámjegyű RevPAR-növekedést ért el, Belgrád RevPAR-ban mért növekedése pedig bekerült az öt legnagyobb bővülést realizáló európai piac közé.