Guller Zoltán: Többet költenek a turisták

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 09. 16:21

Tovább folytatódik a turizmus dinamikus növekedése, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint a nyári főszezon pedig az eddiginél is jobb eredményeket hozhat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett, jelentős növekedést mutató adataira reagálva Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta: a növekedés dinamikus volt mind júniusban, mind az első fél évben. A szektor bevételeinek és a szállásdíj-bevételeknek a növekedése egyaránt meghaladta a 20 százalékot, ami kiemelkedően magas. Ez azt mutatja, hogy a szálláshelyeken többet költő turisták máshol is többet költenek. A bevételek növekedése 2010-hez képest 216 százalékos – hangsúlyozta.

Az idegenforgalom minden mutatója emelkedett, az adatok közül kiemelte az egy kiadható szobára jutó bevételt (RevPAR), ami 24 százalékkal nőtt, a szobakihasználtság pedig 64 százalékos volt júniusban.

Turisták a budai Várban

Fotó: budapestinfo.hu

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az eddigi évek alapján júniusban a belföldi vendégek száma meghaladta a külföldiekét, de idén mind a belföldi, mind a külföldi turisták számában kétszámjegyű volt a növekedés, minden turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom.

A főbb küldő piacok közül a legnagyobb, közel 30 százalékos növekedés Lengyelországból volt, ezt követte Románia 28, Németország 27,5 és Ausztria 27 százalékkal. Kitért arra is, hogy ezekben az adatokban még nincs benne a főszezon, a vizes világbajnokság sem. Mindezek alapján az augusztusi eredmények még jobbak lehetnek – fűzte hozzá.