Visszaépítik a ledőlt északi falat az ónodi várban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. április 06. 11:12

A kormány által meghirdetett kastély-és várprogram keretében folytatódik az ónodi vár feltárása és rekonstrukciója.
A következő időszakban megújul a borsodi falu legkiemelkedőbb turisztikai látványossága, a vár - mondta el lapunknak Tarnóczi József polgármester. A település múltjának fontos része ez az építmény, ahol 1986-tól 1991-ig ásatásokat folytattak, a megmaradt falakat megerősítették és a keleti bástyát rekonstruálták. A munkák azonban megszakadtak és a 2000-res évek elején folytatták az ásatásokat. Ezeket azonban pénz hiányában leállították.

A kormány döntése szerint viszont hamarosan folytatódik a történelmi múltú vár felújítása. Erre pályázati támogatással és hazai forrásból 582 millió forintot fordítanak. Visszaépítik az 1856 környékén ledőlt északi falat, a bejárati kapu rekonstrukciójával pedig teljes egészében lezárják a várat. A már meglevő tornyot, a pincét és más helyiségeit láthatóvá teszik és kiállítóhelyeket is terveznek. Az elképzelések szerint a vár belsejében biztonságosan látogatható utakat alakítanak ki, az építmény szomszédságában látogatóközpont, kávézó és a helyi termékek boltja nyílik. Kerékpárkölcsönzőt is terveznek azoknak, akik kétkerekű járműveken szeretnék megismerni a vár környékének természeti szépségeit, az elektromos autósoknak pedig töltőállomást építenek.

A rekonstruált keleti bástya

Fotó: Mentusz Károly

 

Nemrég szakértők felmérték az ónodi vár műszaki állapotát és a rekonstrukcióra vonatkozó koncepció terv is készült. Ezt egy szakértői bizottság vizsgálja meg és ha jóváhagyja, akkor még az idén a végleges kiviteli terv is elkészül. 2018 további részében szeretnék lefolytatni azokat a közbeszerzési-, engedélyezési- és tervezési eljárásokat, amelyek birtokában a jövő év tavaszán elkezdhetik a kivitelezési munkákat.

A vár jelenleg nyitott, így bárki látogathatja. Az ónodi önkormányzat arra törekszik, hogy az udvarán kulturális rendezvényeket kiszolgáló szabadtéri színpadot és nézőteret alakítsanak ki,ahol a vár hangulatához illő koncerteket és kisebb színházi előadásokat rendezhetnének.

Ezek mellett a vár kiállítóterein szeretnék bemutatni a környék és a tájegység történetét. Így például a tatárjáráshoz, a Muhi-csatához kötődő eseményeket idéznék fel. De a közönségnek megismerhetővé tennék a török-kori harcokról, a katonák életéről szóló emlékeket is. Nem kevésbé az Ónodhoz egykor szorosan kötődött Rákóczi-család, a kuruc-kor és szabadságharc időszakára utaló dokumentumokat.