Hogyan válaszd ki a megfelelő szórófejeket?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. december 19. 19:01

Az automatikusan működő öntözőrendszer használata óriási könnyebbséget jelent a mindennapokban. Elvégre nem kell végigjárni a kertünket kezünkben a slaggal vagy a locsoló kannával, hogy minden egyes növényt megöntözzünk.

Az öntöző egy komplex rendszer, ami azt jelenti, hogy több különböző elemből, illetve alkatrészből áll. Az egyik legfontosabb tartozéka nem más, mint a szórófej, amiből több is kerül rá annak érdekében, hogy az öntözés megfelelő legyen.

 

Hol érdemes szórófejet vásárolni?

Még nem találtad meg azt a webshopot, ahol meg tudod vásárolni az igényeidnek megfelelő változatokat? Akkor figyelmedbe ajánljuk a Szomszedkert szórófej és fúvóka kínálatát. Itt kizárólag márkás termékeket találsz, amiknek a segítségével profi öntözőrendszert tudsz kiépíteni.

Ha szükséged van egy kis útmutatóra a megfelelő szórófejek kiválasztásához, akkor olvass tovább. Ebben az írásunkban ugyanis ezt a témát fogjuk górcső alá venni. Mindenekelőtt elmondjuk, hogy milyen szerepet töltenek be a rendszerben, utána pedig arról is szó lesz, hogy milyen típusaik léteznek, és mikor melyiket érdemes választani.

A szórófejek többféle kivitelben készülnek attól függően is, hogy milyen távolságra juttatják el a vizet

Fotó: szomszedkert.hu

Milyen szerepet töltenek be a szórófejek?

Az öntözőrendszerben minden egyes elem, illetve tartozék fontos szerepet tölt be, ami azt jelenti, hogy nem hiányozhat belőle. Ez többek között a szórófejekre is igaz. A csőhálózat biztosítja a víz haladását, majd pedig a szórófejeken keresztül jut ki a víz az öntözni kívánt területre. Természetesen nem akárhogy, hanem az ideális mennyiségben és intenzitással.

Mivel minden növény más vízigénnyel rendelkezik, ezért a szórófejek kiválasztásakor ezt mindenképp figyelembe kell venni. A szórófejek ráadásul eltérő szórástartománnyal működnek, így a terület mérete, formája is egy fontos tényező.

 

Milyen típusaik léteznek?

A szórófejek többféle kivitelben készülnek attól függően, hogy hogyan működnek és milyen nagy távolságra juttatják el a vizet. Alapvetően két csoportra oszthatjuk őket: a rotoros és a spray változatokra. A rotoros típusok hatótávolsága akár 10-12 méter is lehet, ezzel szemben a spray kialakításúak csak 2-5 méteres sugárba tudják kiszórni a vizet.

 

Mikor melyiket érdemes választani?

Amennyiben nagyobb területet szeretnél öntözni, akkor mindenképp a rotoros szórófejeket válaszd. Kifejezetten jó választásnak bizonyulnak, amikor egy nagyobb udvarod van, ami be van vetve fűvel. Előfordulhat, hogy a kerted nem egy nagy egybefüggő, hanem több kisebb, szabdaltabb területet foglal magában. Ez esetben a spray kiszerelésű szórófejek jelentik az ideális megoldást.

Bízunk benne, hogy ezek után már nem kérdés számodra, melyik szórófejeket érdemes választanod. A döntést nem szabad a véletlenre bízni, hiszen nagymértékben befolyásolja, hogy a növények vízellátása az igényeknek megfelelően történik-e. A lényeg, hogy minden esetben megbízható webshopból szerezd be őket, így ugyanis nem ér csalódás.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.