Jobbkéz-szabály az ajtók esetében: avagy mikor legyen jobbos vagy balos az ajtó?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. november 28. 13:12

Biztosan Önnel is előfordult már, hogy nem figyelte az ajtóra ragasztott matricát, hogy húzni vagy tolni kell az adott nyílászárót, és az nem arra nyílt, mint amerre feltételezte.

Az ajtók nyílásának iránya sok esetben nem választható, hanem konkrét szabályozás alá esik, míg bizonyos esetekben az ember teljesen önállóan döntheti el, hogy a kifelé vagy a befelé nyíló modell számára a kézenfekvőbb.

Az RS Ablak munkatársai, mint a műanyag nyílászárók nagykövetei, ebben a cikkben elárulják, hogy mikor, merre nyíló ajtó típust kell vagy érdemes választania.


Jobb vagy bal?

Az ajtók nyitási iránya egy egyszerű módszerrel megállapítható: álljon szembe az ajtóval úgy, hogy a zsanérokat lássa. Ha önmaga felé húzva az ajtót az ajtó a jobb oldala felé nyílik, akkor jobbos, ha a bal oldala felé, akkor balos.

Az ajtók nyílásának iránya sok esetben nem választható, hanem konkrét szabályozás alá esik

Fotó: rsablak.hu


Néhány esetben nem mi magunk választhatjuk ki a nyitási irányt, nézzük, melyek ezek:


  • Közintézmények esetében meg kell felelni többek között a tűzvédelmi előírásnak, így a bejárati ajtók csak kifelé nyílhatnak.

  • Társasházak, panellakások bejárati ajtaja ellenben mindig befelé kell, hogy nyíljon. Ennek több praktikus oka is van, a legfontosabb talán az, hogy a kifelé nyíló ajtóval az éppen arra közlekedő lakótársa(ka)t ne üssük meg, vagy borítsuk fel. Másrészt a kifelé nyíló ajtó a lépcsőház közös területét foglalná el.

  • Viszont aki családi házban lakik, ő saját maga döntheti el, hogy merre kényelmesebb neki az ajtó nyílása. Szakemberek szerint az emberek 90%-a a befelé nyíló típust preferálja, ami teljesen érthető. Egy bevásárlást követően könnyebb még teli kézzel is az ilyen modellt nyitni vagy becsukni, mint a kifelé nyílót.


Ajtókkal kapcsolatos kérdésekben keresse az RS Ablak tapasztalt és megbízható kollégáit, akik készségesen állnak rendelkezésére, legyen szó akár tanácsadásról, akár a nyílászáró beépítéséről.


Mi a helyzet a beltéri ajtókkal?

Most, hogy megnéztük a bejárati ajtóknál felmerülő szempontokat, fáradjunk egy kicsit beljebb a lakásban, és nézzük meg a beltéri ajtókat is. Főleg a kis alapterületű lakásoknál kell a jó irányt megválasztani, különben a nyílászárók könnyen összeakadnak. Az egyik fontos alapszabály, amit érdemes megfogadni, hogy mindig a kisebb helyiségből nyíljon az ajtó a tágasabb tér felé. Ez logikus, hiszen így nem az apró helyiségtől veszi el a helyet még a nyílászáró is.

Szakmai berkekben van egy íratlan szabály, miszerint az egy helyiségből vagy folyosóról nyíló ajtók nyitási iránya egységes legyen. Kerüljük az olyan megoldásokat, hogy az egyik ajtó befelé, a mellette lévő kifelé nyílik. Hiába ugyanolyan az ajtónk, ha az egyik jobbos, a másik balos, az azt jelenti, hogy a burkolatváltások is máshol lesznek és ez az aszimmetria megtöri az összhangot.

A bejárati és a beltéri ajtók kiválasztásánál tartsa szem előtt elsősorban a jogszabályokat, előírásokat, csak ezután következhet a funkcionalitás és az egyéni igény kérdése.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.