A kultúra a legvonzóbb termék a hazánkba érkező turisták körében

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. július 06. 16:38

2022 egészére közel 37 millió vendégéjszakát prognosztizál a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Ez még nem éri el a 2019-es szintet, de egy merőben eltérő gazdasági környezetben a turizmus dinamikus visszatérését mutatja – mondta Czelleng Ádám, az MTÜ kutatási és ágazati képzési igazgatója.

Az MTÜ július 5-én tette közzé a hazai turizmus júniusi, illetve az idei év első hat hónapjára vonatkozó eredményeit a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. Egy nappal később az MTÜ kutatási és ágazati képzési igazgatója a sajtó képviselőinek szervezett háttérbeszélgetésen részletesebb információkkal is szolgált.

Mint kiderült, a turisztikai ügynökség azért is tartja fontosnak az NTAK adatokra épülő átfogó tájékoztatást, mert a turizmusban – mint az egyik legszétaprózottabb gazdasági ágazatban – az egyes szereplők jellemzően csak a saját területükre látnak rá, így nem kapnak képet az aktuális összteljesítményről.

A belföldi forgalom húzza a turizmust

Az MTÜ közleményéből kiderült, hogy az idei év első félévében 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több mint a tavalyi év első félévében mért eredmény, ugyanakkor 9 százalékkal elmarad a 2019-es teljesítménytől, amikor január és június között 17 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a szálláshelyek.

A 2021. és 2022. júniusi turisztikai forgalom adatai

Forrás: MTÜ

Czelleng Ádám az adatokat elemezve biztató jelnek nevezte, hogy idén már az idősebbek is bátrabban utaznak, mint az előző két évben: az adatok szerint kimutathatóan emelkedett az 55 év feletti turisták száma. Talán ezzel is összefügg, hogy a social média adatok alapján jelenleg a legnépszerűbb turisztikai termék a kultúra és a művészet, míg tavaly a családi, 2020-ban pedig a természetjáró programok vitték a prímet.Bár az idei év első félévében összesen ötször annyi külföldi érkezett, mint tavaly január és június között, a forgalom visszaépülésének motorja jelenleg még mindig a belföldi turizmus. Ebben az időszakban a hazai vendégek száma 10 százalékkal meghaladta a 2019-es adatokat, míg a külföldiek aránya 34 százalékkal alacsonyabb volt 2019 azonos időszakához képest. A SZÉP-kártyán lévő összegeket 2022. június 30-ig élelmiszerre is lehetett fordítani, az adatok elemzése alapján ennek ellenére is folyamatosan emelkedett a turisztikai célú SZÉP-kártyás költés – emelte ki az igazgató.

Szintén figyelemre méltó adat, hogy számottevően nőtt a Balatonra érkező egynapos turisták száma, és míg az előző két évben ez főként a hétvégékre koncentrálódott, idén stabilizálódott az egynapos balatoni vendégek heti eloszlása.

 

Külföldiek Budapesten és vidéken

Érdekes a küldőpiacok szerinti megoszlás is: a vizsgált időszakban a fővárosba Nagy-Britanniából érkeztek a legtöbben, a második helyen a német, a harmadikon a francia vendégek állnak. Vidéken a német turisták foglalták a legtöbb vendégéjszakát, őket a csehek és a Romániából érkezők követik.

A 2022. júniusi adatok alakulása a 2019-es csúcsév júniusával összevetve

Forrás: MTÜ

Czelleng Ádám kitért arra is, hogy míg a háború kitörését követő egy-két hétben látványosan megugrott a külföldi lemondások aránya, ez a tendencia gyorsan lecsengett, és pillanatnyilag rekord alacsony lemondásszámot regisztrálnak.

Az adatok jelzik, hogy a háború nyomán az egészségturizmus küldőpiaca átalakult: a pandémiát megelőzően még Oroszországból érkezett a legtöbb gyógyturista, az orosz–ukrán háború kitörése óta azonban a cseh és az osztrák (illetve a belföldi) vendégek vették át a vezető szerepet (és pótolják a kieső orosz vendégeket) ebben a szegmensben.

Az idei első félév turisztikai teljesítménye összevetve a tavalyi azonos időszakéval

Forrás: MTÜ

Ugyanakkor az üzleti turizmus továbbra sem tért magához sem globálisan, sem Magyarországra vonatkozóan. Ez a terület elsősorban nem is a kieső vendégéjszaka-szám, hanem a rá jellemző multiplikatív hatás miatt hiányzik a gazdaságból – mondta az igazgató.

 

Fokozatos visszarendeződés

Míg 2019-ben összesen 42 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a hazai szálláshelyek, addig a pandémia első évében 22 milliót, 2021-ben már 29 milliót, 2022-re pedig 37 milliót prognosztizál az MTÜ. Czelleng Ádám hangsúlyozta, hogy az idei eredményeket a 2019-eshez képest merőben más gazdasági környezetben érte el, illetve teljesítheti a hazai turizmus.

Az NTAK adatok szerint mostanáig júliusra 3,2 millió, augusztusra pedig 2,5 millió vendégéjszaka foglalás érkezett, a júliusra várható összes vendégéjszaka pedig megközelíti a 6 milliót.

Az idei első félév turisztikai adatai összevetve a 2019-es csúcsév első félévének teljesítményével

Forrás: MTÜ

Ehhez érdemes tudni, hogy a pandémia előtti időszakhoz képest jelentősen – pillanatnyilag átlagosan 10-11 napra – lerövidült az előfoglalási időszak, vagyis az előfoglalások száma napról napra dinamikusan emelkedik.

A beszélgetésen elhangzott, hogy az MTÜ a bizonytalan gazdasági környezet ellenére további forgalomnövekedést vár – a nehezebb időszakra adatvezérelt alapú, célzott marketinggel készül az ügynökség.

(Borítókép: 123rf.com)