A Turizmus Évadnyitó Gála evolúciójáról a Rendezvény ReStart konferencián

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. május 09. 20:46

A Turizmus Évadnyitó Gála evolúciójáról, a hasonló profilú rendezvények átalakulásáról és a szervezés kihívásairól mondta el tapasztalatait Gál Pál Zoltán, a Turizmus Kft. ügyvezetője a Magyar Turisztikai Program Alapítvány Rendezvény ReStart 2023 című szakmai konferenciáján.

Harminc évvel ezelőtt szűk körű szakmai eszmecserének indult, mára az ágazat legnagyobb seregszemléjévé, igazi gálává nőtte ki magát a Turizmus Kft. éves nagyrendezvénye, a szakmai berkekben csak "Feb1"-ként emlegetett Turizmus Évadnyitó Gála – idézte fel az esemény fejlődéstörténetét Gál Pál Zoltán.

A rendezvény szerepe az évek során folyamatosan bővült, a találkozó kulturális, majd edukációs elemekkel gazdagodott, és a 2000-es években szakmai díjátadó gálává alakult. Ezzel párhuzamosan egyre erősödött a találkozó networking jellege is.

Kezdetektől az exkluzivitást erősítette a névre szóló meghívó, amely nem átruházható, és az is, hogy a gálára nem lehet partnerrel érkezni, tehát a résztvevők valóban a kapcsolatépítésre, a szakmai beszélgetésekre koncentrálhatnak.

Gál Pál Zoltán a Rendezvény ReStart színpadán (jobbról)

Fotó: Turizmus.com

A Turizmus Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a szakmai díjak kezelhetetlen sokasodására adott válaszként a szervezők idővel megszüntették a díjátadó funkciót, ugyanakkor a gála továbbra is teret adott – és a mai napig teret ad – a turizmusirányítás és az ágazati szereplők kommunikációjának.

Gál Pál Zoltán kitért arra is, hogy a tulajdonosváltás és az ezt röviddel követő pandémiás időszak több szempontból is megváltoztatta a rendezvényt. Az új tulajdonos, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) támogatásával például magasabb színvonalon újult meg a gála gasztronómiai kínálata. Ezzel a szervezők üzenete egyértelműen az, hogy a Turizmus Gála legyen egyben gasztronómiai élmény is, amivel megtiszteljük egymást és a szakmát.

Az idei, harmincadik Feb1 több újdonságot is hozott – emelte ki az ügyvezető. A Covid-időszak után most először tért vissza a rendezvény a megszokott időpontba és helyszínre, a Budapest Kongresszusi Központba, amit a vendégek nagy várakozással, extra többletként éltek meg.

„Mindig patikamérlegen kell kimérni, hogy a közönség mennyi ideig hajlandó a nézőtéren ülni, az előadásokat hallgatni, illetve a kulturális programon részt venni, mielőtt beleveti magát a gasztronómiai élvezetek és a beszélgetések forgatagába. Ezért most az a döntés született, hogy a kulturális műsorral induljon a nézőtéri program, ami újszerű felütést adott az estének" – mondta el Gál Pál Zoltán.

Ugyancsak a 2023-as év innovációja volt a zöld gála: a szervezés során a Turizmus Kft. a nemzetközi trendekbe bekapcsolódva külön figyelmet fordított arra, hogy fenntarthatósággal kapcsolatos rendezvénymegoldásokat mutasson be a szakmának.

Ez a törekvés többek között a gasztronómiai kínálatban, a kiállítói térben, a papírmentes, QR-kódos beléptetésben is megmutatkozott. A megmaradt ételeket ételmentő akció keretében rászorulókhoz szállították, a rendezvény karbonlábnyomát pedig – a Plant a Tree nonpofit egyesület közreműködésével – a Turizmus Kft. hatvan fa elültetésével kompenzálja.

A tradíció és az innováció egyensúlyáról Gál Pál Zoltán elmondta, hogy a rendezvény továbbélése szempontjából fontos a hagyományok tisztelete, ugyanakkor mindig van igény az újításokra is, ennek a kétféle elvárásnak együtt kell megfelelni. Ahogy az is alapvető feladat, hogy a szervezők mindig a saját közönségükre optimalizálják a rendezvényt. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy immár egyfajta alumni szerepe is van a Turizmus Gálának, ahol az idősebb generáció tudása, tapasztalata és szakmai elköteleződése példaként jelenik meg a fiatalok előtt.

A Turizmus Kft. ügyvezetője hozzátette: edukációs célokat is szolgál, hogy néhány éve a Turizmus Gálán adják át az MTSZA által meghirdetett CheckINN innovációs verseny díjait, mert ezzel is szeretnék erősíteni a fiatalokban a turizmus szakma iránti elköteleződést.

Végül Gál Pál Zoltán elmondta, hogy nagyon kockázatos elsőre megszervezni egy ilyen típusú eseményt – a hasonló volumenű és profilú rendezvények sokkal inkább egyfajta evolúciós folyamat eredményei. „Ennek jegyében gondold végig az eddigi rendezvényeket, porold le, és nézd meg, mit tudsz újra hasznosítani belőle. Legyen az eseménynek törzshelye, ahol a vendégekkel jól együtt tudsz működni, és ahol ők és szervezőként te is otthon érzed magad. S végül csinálj egy listát a vendégek alapvető szükségleteiről, és elégítsd ki azokat!"­ – összegezte tapasztalatait a Turizmus Kft. ügyvezetője.