Tíz év alatt 1000 milliárd forintot töltöttek fel az OTP SZÉP-kártyákra

Forrás: turizmus.com

 2021. június 18. 12:50

Idén lesz tíz éve, hogy az OTP Pénztárszolgáltató elérhetővé tette a Széchenyi Pihenőkártyát, vagyis az OTP SZÉP-kártyát. Ezalatt a magyar munkavállalók több mint 1000 milliárd forintnyi feltöltést kaptak a SZÉP-kártyáikra, a költés pedig tavaly megközelítette a 200 milliárd forintot.

Tíz éve az új cafeteria elem bevezetésének célja az volt, hogy egy modern, kártya alapú termékkel ösztönözze a belföldi élményszerzést, tudatosítsa a munkavállalók pihenésének fontosságát, valamint, hogy a szabadidős költések minél nagyobb része maradjon a hazai vállalkozásoknál.

Az azóta eltelt egy évtizedben az OTP SZÉP kártya a magyar cafeteria piac egyik legnépszerűbb juttatásává vált, már mintegy 1,7 millió kártyabirtokossal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a magyar munkavállalók több mint egyharmada adhat magának, családjának, vagy a barátainak élményeket a SZÉP-kártyának köszönhetően.

Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Pénztárszolgáltató vezérigazgatója elmondta, hogy a kártya megalkotásakor „tudtuk, hogy a cafeteria piacon újdonság lesz a kártya formátum, és azt is, hogy szeretni fogják a munkavállalók, mert a papír utalványokhoz képest nagyon kényelmes a használata." Hozzátette, hogy a népszerűség a "kedvező adózási szabályok mellett annak is köszönhető, hogy aktívan alakítjuk a terméket, folyamatosan fejlesztjük digitális szolgáltatásainkat és bővítjük elfogadóhelyi hálózatunkat is."

Az OTP SZÉP kártya elfogadóhelyi hálózatához 2012 decemberében még 18 ezer kereskedelmi egység tartozott, a jelenlegi elfogadóhelyek száma ennek közel két és félszerese, 44 ezer. Ezek közé tartoznak a kereskedelmi és munkahelyi vendéglátóhelyek is.

Az SZÉP-évtized és az elmúlt egy év kapcsán Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke kiemelte: „Az OTP SZÉP kártya mára a szektor egyik megkerülhetetlen partnere lett, hiszen a kártyabirtokosok évi többmilliárd forintos bevételt biztosítanak a vendéglátósok számára. Ez a forrás a tavalyi év során, ami a szektor elmúlt évtizedeinek egyik leginkább kihívást jelentő időszaka volt még inkább felértékelődött.”

Az idei év bár tartalékolással indult, az április 25-től hatályos kormányrendelet értelmében év végéig mindhárom zsebből költhetnek a kártyabirtokosok, így a hatályba lépést követően el is kezdték az addig tartalékolt összegek felhasználását. Az áprilistól folyamatosan növekvő költésekkel az idei évben eddig több mint 91 milliárd Ft értékben költöttek OTP SZÉP kártyáikról a munkavállalók.

A juttatás 10 év alatt a belföldi turizmus és vendéglátás egyik motorjává vált, 1,7 millióan használják

Fotó: OTP

Vargáné Jandrasits Ildikó elmondta, hogy nem csak a költések növekednek, de a feltöltések is: 2021 első öt hónapjában több mint 130 milliárd forintnyi feltöltés érkezett az OTP SZÉP kártyákra, ami 44 százalékos bővülés a tavalyi év azonos időszakához képest.