Érintéses kártyák: maradhat a PIN-kód nélküli fizetések limitje

Forrás: MTI

 2020. november 16. 11:18

Jövőre is megmaradhat az érintéses kártyás fizetéseknél a 15 ezer forintos, PIN-kód nélküli értékhatár – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A kártyatársaságok és a pénzintézetek ugyanis támogatják a megemelt limit fenntartását a törvényi határidő lejárta után is.

Az MNB tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány tavaszi időszaka alatt megemelt értékhatárral az érintéses tranzakciók csaknem 90 százalékánál lehet PIN-kód megadása nélkül fizetni, az arány mintegy 28 százalékponttal magasabb, mint a korábbi, 5 ezer forintos értékhatárnál.

A jegybanki információk alapján a visszaélések aránya nem nőtt az értékhatár emelésével, ezért az MNB úgy látja, hogy a járványhelyzetben a fizikai érintkezés kockázatainak csökkentésére irányuló sikeres intézkedés hosszabb távon is kedvező hatásokat eredményezhet az elektronikus pénzforgalomra, így indokolt annak a fenntartása.

Az érintéses tranzakciók csaknem 90 százalékánál lehet PIN-kód nélkül fizetni itthon

Fotó: 123rf

Mivel a törvény csak 2020. december 31-ig határozza meg a 15 ezer forintos értékhatár kötelező alkalmazását, ezt követően a korábbi gyakorlatnak megfelelően a kártyatársaságok a pénzforgalmi szolgáltatókkal egyeztetve elvileg szabadon állapíthatják meg a limit nagyságát. Az MNB ezért megkereste a kártyatársaságokat, illetve a Magyar Bankszövetséget az álláspontok feltérképezésére. Miután a 15 ezres limit szinten tartásával a szektor  szereplői is egyetértettek, nem várható annak visszaállítása 2020. december 31-ét követően sem.