Hétvégén indul a Nyitott Balaton akció

Forrás: turizmus.com

 2022. október 26. 15:17

Ezen a hétvégén indul és november végéig tart a Nyitott Balaton akció, amellyel a kerékpáros útvonalak mentén egész évben nyitva tartó cukrászdákat népszerűsítik.

A jövőben a pénztárca, a minőség és a kerékpár lesz a legfontosabb a Balatonon – vélekedik a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Fekete Tamás közleményében kitért arra, hogy idén 14. alkalommal szervezik meg a Nyitott Balaton akciót, amelynek célja, hogy megmutassák: a Balaton a nyár végével nem zárt be, számos program várja a látogatókat november végéig. Az őszi időszakban több mint száz halloween-akciót, a tökös fesztivált és a Márton-napi mulatságot, stb, szerveznek a környéken. Ezek több ezer embert vonzanak idén is a régióba.

Ugyanakkor az őszi időszak a sportok tekintetében a vitorlázás mellett leginkább a kerékpáros kirándulásoknak kedvez. A néhány napos expedíciók mellett egyre többen vállalkoznak rövidebb túrák megtételére, miközben célállomásként egy-egy nyitva tartó vendéglátóhelyet is beiktatnak az útitervbe.

A szervezők a felnőttek mellett, a kisebb gyermekeket is szeretnék ösztönözni arra, hogy  minél többet mozogjanak a szabadban. Ezért az egész évben nyitva tartó cukrászdákban különleges kerékpáros menüt kapnak a gyerekek. A sütemények mellé egy ajándékfigura is jár azoknak, akik kerékpárral, rollerrel, stb. érkeznek a cukrászdákba.

Az egész évben nyitva tartó balatoni cukrászdákban különleges kerékpáros menüt kapnak a gyerekek

Fotó: Balatoni Turizmus Szövetség

Sőt, azoknak a lurkóknak,  akik a halloweenes hétvégén jelmezben és bringával jönnek cukrászdába, dupla ajándék jár. A gyerekek és szüleik egy különleges  „kutyás” teát is megkóstolhatnak egyes állatbarát helyszíneken.Ilyen például az Eleven cukrászda (Balatonkenese), a Gelata cukrászda (Balatonlelle), a Móni Süti Cukrászda (Gyenesdiás), a Dinasztia cukrászda (Siófok), vagy a Maya cukrászda (Balatonalmádi).

Ezenkívül a bringával érkező családok gyermekei  a balatonfűzfői Borzongás fesztiválon, Füred Kapitány, a balatoni mesehős kincsvadászatán (október 27-29.), a tihanyi Garda fesztiválon (november 4-6) és  Veszprémben, a régió ízeit bemutató Bakony Expón (november 11-13.) is találkozhatnak a kerékpáros menüvel, amelyhez a gyerekeknek ajándék is jár. A cukrászdákat és fesztiválokat úgy választották ki a kampányhoz, hogy azok hűen tükrözzék a környék minőségi kulinaritását, ugyanakkor jól megközelíthetőek legyenek kerékpárral is. A szervezők tudatosan olyan településeket választottak az akció helyszínéül, amelyek azoknak is jó mozgáslehetőség, kirándulás lehet,  akik mindössze 15-25 kilométeres körzetben laknak az adott cukrászdáktól és szívesen felfedeznék a környéket egy rövid kerékpáros utazás keretében.

 

A bátrabbak Budapestről is elindulhatnak a Balatonra

Fekete Tamás szerint a kerékpáros turizmus fellendüléséhez nagymértékben hozzájárul, hogy ősz elején átadták a fővárost a Balatonnal összekötő kerékpáros út legújabb, Székesfehérvár és Balatonakarattya közti szakaszát, így Budapesttől egészen a Balaton partjáig el lehet jutni kerékpárral a több mint száz kilométer hosszú útszakaszon.

Ráadásul Balatonfüreden és Balatonföldváron a napokban nyílt meg az új kerékpáros központ, ahol a klasszikus bicikliken kívül elektromos rásegítésű kerékpárokat is lehet bérelni. Szervizelésre és kisebb kiegészítők vásárlására is van lehetőség.

Ezekben a jövőben  információt is lehet kapni arról is, hogy hol érdemes a pihenőhelyekkel ellátott utakon túrázni, sőt akár vezetett túrákon is részt lehet venni.

A Balaton ősszel is kihagyhatatlan

Fotó: 123rf.com

Lesz bőven szállás a hidegebb időszakban is

A szakember elmondta azt is, hogy a rezsiárak emelkedése arra ösztönzi idén ősszel a balatoni vállalkozókat, hogy az eddigieknél is jobb szolgáltatásokat, programokat nyújtsanak. A jövőben ugyan az utazási kedv megmarad – de ellentétben a Covid okozta válsággal –, utazásaikat elsődlegesen a pénztárcáikhoz fogják igazítani a vendégek. Ennek köszönhetően a vendéglátóhelyek által nyújtott szolgáltatások minőségének fontossága felértékelődik, vagyis az ár mellett a kiszolgálás egyfajta kiválasztódási tényezőként jelenik meg a piacon.

Az éttermek, kávézók  mellett, ez a fajta kiválasztódás lesz igaz a szálláshelyekre is. A rezsi emelkedése miatt több nagy szálloda ideiglenes bezár majd, ugyanakkor kisebb, jó minőségű szállásból  lesz bőven a következő hónapokban is, hiszen a közelmúltban körülbelül 30 ezer szálláshely újult meg a Kisfaludy programban. Ezek egy jelentős része az őszi időszakban is nyitva van.