Káel Csaba kapta a Budapest kulturális és turisztikai nagykövete 2018 díjat

Forrás: turizmus.com

 2018. február 02. 13:56

A Turizmus Kft. február 1-jei Turisztikai Díjátadó Gáláján és Évadnyitó Fogadásán Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője Káel Csabának, a Müpa vezérigazgatójának, film- és színházi rendező, producernek adta át a Budapest kulturális és turisztikai nagykövete díjat.

A díjat a BFTK – mint Budapest hivatalos kulturális és turisztikai szervezete – 2017-ben alapította, és minden év február 1-jén, a Turisztikai Díjátadó keretében adja át olyan nagy formátumú személyiségnek, aki – akár a turizmustól eltérő hivatása mellett – a megelőző évben különösen elősegítette Budapest kulturális és turisztikai kínálatának színesítését, innovatív kezdeményezéseket, imázsépítő tevékenységet valósított meg.

A BFTK közleményében kifejti: Káel Csaba kulturális munkásságában kiemelkedő szerephez jutnak külföldi opera- és színházi rendezései. Bő harminc évet felölelő filmrendezői munkásságának termése mintegy 20 dokumentum-, játék- és portréfilm, több mint 600 reklámfilm és 28 videoklip. Első nagyjátékfilmes rendezéséért, a „Bánk Bán” filmért 2002 decemberében, a lengyel Camerimage fesztivál Arany Béka-díját nyerte el. Káel Csaba vezérigazgatói irányítása alatt a Müpa mára egy erős kulturális és turisztikai márkává vált hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Káel Csaba a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál Operatív Testületének elnökeként egy igazi városfesztivált valósított meg, amelyben a kulturális programok mellett kiemelkedő szerepe van Budapest turisztikai értékeinek, vonzerőinek.

Bán Teodóra, Káel Csaba (középen) és a tavalyi díjazott, Osztie Zoltán

Fotó: BFTK

Budapest imázsépítő tevékenységét nagyban segítette 2017 nyarán a 17. FINA Vizes Világbajnokság Müpa által szervezett nyitóelőadása, mely a rendezvényszakma Oscar-díjaként is emlegetett, rangos BEA World – Best Event Awardson elnyerte az Arany Elefántot, valamint a világ legjobb megnyitói kategóriában az ezüst trófeát – amellyel a 2016-os riói nyári olimpia megnyitója mellett állhatott fel a dobogó második fokára.

Mindezzel – a közel három évtizede folyamatosan jelenlévő – a kultúrát és a magyar fővárost népszerűsítő tevékenységével Káel Csaba kiemelkedően sokat tett és tesz azért, hogy Budapest belföldi és nemzetközi viszonylatban is meghatározó szereplővé vált.

A közleményben olvasható továbbá: a Turizmus Kft. Turisztikai Díjátadó Gálája és Évadnyitó Fogadása minden év február 1-jén rendezett rangos turisztikai esemény. A gálán a szakmai szervezetek díjátadói mellett a Turizmus Kft. megjelenteti TOP 50-es kiadványát, mely az ötven legbefolyásosabb személyt mutatja be a magyar turizmusban. Bán Teodóra és Káel Csaba idén is szerepel a TOP 50-ben.