Átadták az idei Kőrösi Csoma Sándor-díjakat

Forrás: turizmus.com

 2022. december 07. 15:40

A díjat idén is olyan szakembereknek ítélték, akik „elkötelezettek a minőség iránt, munkájukkal példát mutatnak, és itthon, illetve külföldön egyaránt öregbítik az ország hírnevét".

A Kőrösi Csoma Sándor-díjakat Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adta át.

A világhírű utazó, nyelvtudós nevével fémjelzett díjat idén is olyan szakembereknek ítélték, akik „elkötelezettek a minőség iránt, munkájukkal példát mutatnak, és itthon, illetve külföldön egyaránt öregbítik az ország hírnevét".

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt időszak történései – a pandémia, majd a háború, a gazdasági nehézségek és az energiaválság – a turisztikai ágazatot is megrázták. „Ilyenkor nem lapulevél alá kell bújni, hanem megerősíteni magunkat abban, ami ideköt, és ehhez példaképeket állítani. Idén is olyan emberek kapják a Körösi Csoma Sándor-díjat, akik ezt a közösséget erősítik. Köszönet a turisztikai ágazat minden képviselőjének. Köszönet azért, amiért egy rendkívüli időszakban is kitartanak és helytállnak. Valószínűleg azért, mert tudják: a turizmus nem csupán egy ágazat a sok közül. Nem csupán a magyar gazdaság folyamatosan növekvő része. Nem csupán munkahelyek sokasága. Ennél sokkal több. Egy lehetőség arra, hogy megmutassuk a világnak Magyarország legszebb árnyalatait."

Az államtitkár hozzátette: most az a feladat, hogy a magyar turizmus ne csak elérje, hanem meg is haladja a járvány előtti szintet. Biztató adat, hogy 2022 nyarán minden idők legtöbb belföldi vendégéjszakaszámát könyvelhették el a hazai szálláshelyek, és a teljes évre vetítve 2021-hez képest idén 8 millióval növekedett a vendégéjszakák száma.

Horváth Péter, az MTÜ vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a díjjal olyan szakembereket ismernek el, akiknek a turizmus, a vendégek szolgálata az életük: „Olyan emberek, akik tudnak és akarnak válaszolni a kihívásokra, olyan szakemberek, akiktől mindannyian tanulhatunk. A mostani díjazottak lefedik a teljes ágazatot, ez is azt mutatja, hogy a sokszínű magyar turisztikai szakma szereplői a legkülönbözőbb területeken tudnak kiemelkedőt alkotni."

Horváth Péter azt is elmondta, hogy az MTÜ az elmúlt időszakban elsősorban a fejlesztésekre koncentrált, ősztől pedig a marketingre helyezik a legfőbb hangsúlyt. Az idei számok biztatóak: év végéig meglesz a 37 millió vendégéjszaka, ami alig marad el a 2019-es „bezzeg év" számaitól. „Van vendég, van munka, és az MTÜ azon dolgozik, hogy ehhez minden szakmai támogatást megadjon – ennek eredménye a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás átmeneti felfüggesztése is. Folytatjuk az egyeztetést a szakma képviselőivel, mert az a célunk, hogy megmaradjanak és boldoguljanak a turizmusban dolgozók."

A vezérigazgató hozzátette, hogy bár a jövő év számos kérdőjelet tartogat, az mindenképpen biztató, hogy az UNWTO 25 országra kiterjedő felmérése szerint az utazási kedv világszerte visszatért, és a távoli piacok felől is töretlen az érdeklődés az európai úti célok iránt.

A kiemelkedő szakmai teljesítmény elismeréseként Kőrösi Csoma Sándor Nagydíj, Talentum-díj és Életműdíj adományozható. Az indoklás szerint az idei kitüntetettek kiválasztásának egyik fő szempontja az volt, hogy „munkájukkal hozzájárulnak a hazánkról alkotott képhez, az országimázs fejlesztéséhez. Karrierútjuk vonzóvá teszi az ágazatot a fiatalok számára, szemléletmódjuk képes megszólítani és inspirálni a következő generációkat is."

Az ez évi díjazottak, a kép két szélén a díj átadói: Horváth Péter és Dömötör Csaba

Fotó: MTÜ

A turisztikai tevékenység irányításában, tervezésében, szervezésében, a nemzetközi turisztikai kapcsolatok, illetve a társadalmi felelősségvállalás terén végzett példamutató és kiemelkedő munkájának elismeréseként idén Nagydíjat kapott:

Balogh Barbara, a Nomád Hotel & Glamping tulajdonosa,

Mészáros-Komáromy Dénes, a Tokaj Gin létrehozója,

Pesti István, az első két MICHELIN-csillagos vidéki étterem, a Platán Gourmet séfje,

Bérczes László és Kiss Mónika, az Ördögkatlan fesztivál megálmodói és főszervezői,

Ilyés Noémi, a CheckINN turisztikai innovációs verseny programigazgatója,

valamint Mohos Zsófia fotográfus, a palócföldi hagyományokat megörökítő Görbeország Instagram oldal készítője.

Nagydíjban részesült Ilyés Noémi, a CheckINN turisztikai innovációs verseny programigazgatója is

Fotó: MTÜ

A 30 év alatti turisztikai szakemberek számára adható Talentum-díjat Langó Tamás, a BDPST Group executive sommelier-je kapta, aki idén elnyerte a MICHELIN Guide Hungary Sommelier Award-ot.

Langó Tamás Talentum-díjban részesült

Fotó: MTÜ

A díj átadásakor kiemelték, hogy sikere követendő példát adhat és inspirációt jelenthet a fiatal generáció számára is.

Bíró Lajos Kőrösi Csoma Sándor Életműdíjat kapott

Fotó: MTÜ

A 60. életév fölött, és legalább 20 évnyi kimagasló szakmai életpályát követően adható Kőrösi Csoma Sándor Életműdíjat 2022-ben Bíró Lajos séf vehette át. Méltatásakor elhangzott, hogy a kreatív séfet a magyar gasztronómia terén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége, a szakma népszerűsítéséért, és a hazai vendéglátás megújításáért végzett fáradhatatlan, példamutató munkája tette érdemessé a díjra.