Létrejött a Magyar Kertörökség Alapítvány

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 30. 19:21

A Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Műhely és Konferenciasorozat barokk kertművészet témájában megrendezett nemzetközi konferencián bejelentették a Magyar Kertörökség Alapítvány megalapítását.

Idén második alkalommal rendezték meg a fertődi Esterházy-kastélyban a Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Műhely és Konferenciasorozat nemzetközi konferenciáját barokk kertművészet témájában. A konferencia meghívott előadói Anglia, Ausztria, Csehország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szlovákia, Oroszország, Portugália, Spanyolország jeles kerttörténészei, tájépítészei voltak.

A rangos szakmai eseményen jelentették be: megkezdte működését a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA). Az új civil ernyőszervezet célja a hazai és Kárpát-medencei történeti és történeti értékű kertek megújításának és fenntartásának elősegítése.

Hazánkban mintegy 1900 történeti, illetve történeti értékű kertet tartanak számon, ezek közül 400 nemzetközi vagy országos szempontból is kiemelt fontosságú. A hazai kertvagyon mintegy 1100 település területén helyezkedik el, becsült nagysága 660 km².

A fertődi Esterházy-kastély művészien megkomponált parkja

Fotó: Eszterháza Központ / Batár Zsolt

Herczeg Ágnes, az MKA elnöke felidézte: a Kárpát-medencében egykor több száz történeti kert volt. A XX. század második felében azonban a kertek egy része visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, némelyikük pedig végleg elpusztult. A Magyar Kertörökség Alapítvány feladatának tekinti, hogy összefogja a magyar kertörökség kutatására, kezelésére és fejlesztésére vonatkozó kezdeményezéseket, ezek bonyolításában kezdeményező és aktív szerepet vállaljon oly módon, hogy új programokat, pályázatokat szervez a kertörökség megőrzésének védelmében.

Vincze Attila, a Magyar Tájépítészek Szövetségének elnöke, aki kuratóriumi tagként szintén segíti az alapítvány munkáját, kifejtette: nem csak a történeti kertek helyreállítása kíván nagy szakértelmet, de fenntartásuk is. Ennek érdekében az MKA kezdeményezi és támogatja a kertörökség fenntartásához és üzemeltetéséhez szükséges szakmák pályamodelljének kidolgozását. Vincze Attila szerint örvendetes tény, hogy hazánkban is reneszánszát éli a kertkultúra. Ezt felerősítendő az MKA is minden fórumon és formában népszerűsíteni és társadalmasítani kívánja kertörökségünket, különös tekintettel a hazai kertturizmus fellendítésére.

A résztvevők aláhúzták: a Magyar Kertörökség Alapítvány nemzetközi szinten is képviseli a kertörökség ügyét, bekapcsolódik a nemzetközi kertörökség-védelembe. Ennek első és jelentős állomásaként a Magyar Kertörökség Alapítvány és az Esterházy-kastélykert (Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont) felvételt nyert idén ősszel az Európai Tanács alá tartozó European Route of Historic Gardens (ERHG) szervezetébe, a Hannoverben megrendezett konferencia és igazgatói tanács ülésén.