Már az év elején mozgásba lendült a V4-es piac

Forrás: turizmus.com

 2021. február 02. 18:29

Január 27. és 28. között Magyarország is részt vett az Aviareps ügynökség által szervezett „Around the world – Central Europe and Balkan” elnevezésű, B2B konferenciával egybekötött virtuális vásáron, közel 230, főleg a leisure szegmensben dolgozó turisztikai szakember társaságában.

A konferencián az MTÜ részéről részt vevő Fekete Magdolna, V4-es piacokért és Romániáért felelős főtanácsadó mellett Spanyolország, Olaszország, Thaiföld, Montenegro, Szingapúr, Jamaica és a Seychelles-szigetek országpromóciós szervezetei adtak elő.

A kétnapos rendezvényen bevásárlóként (hosted buyer) a közép-európai és déli szomszédos országok képviselői vettek részt, de képviseltette magát az ukrán szakma is.

Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Románia a Magyarországra történő külföldi beutazás szempontjából a top 10 piac közé tartozik, Magyarország a közép-európai régió és a déli szomszédos országok számára a Covid-járványt követően továbbra is kedvelt úti cél lesz.

Fekete Magdolna

Fotó: MTÜ

A világjárvány hatására az újraindulás és a Magyarországra történő beutazás szempontjából ezek az országok vezető külpiacok lesznek, ami megerősített értékesítési- és marketing tevékenységet indokol.

Fekete Magdolna ennek megfelelően összesen 42 személyes B2B megbeszélést bonyolított le a vásár két napja alatt – a klasszikus B2B partnerek mellett több online utazási irodával és az üzleti utaztatásban is dolgozó szakemberrel egyeztetett.

A főtanácsadó szerint a tapasztalatok és a felmérések is azt mutatják, hogy a fiatalabb generációk utazási kedve a világjárvány ellenére is aktív maradt, ezért szükség van a millenniumi generációt megcélzó marketing- és értékesítési tevékenységre, valamint egy, az eddiginél jóval diverzifikáltabb termék- és ajánlati paletta megalkotására. Bár a városlátogatás továbbra is fontos elem marad, a vezető ajánlatkérések között az aktív pihenés, természetjárás átveszi a vezető szerepet, a családi üdülésekkel, és a wellnesshétvégékkel együtt.

Az ajánlatkérések többsége 1–3 éjszakás tartózkodásra szól. Míg korábban a terrorfenyegetettség miatt keresték a biztonságos úti célt a turisták, ma már a higiénia és a fertőzés elleni védekezés a legfontosabb hívószavak.

A kétnapos rendezvényen hosted buyerként a közép-európai és déli szomszédos országok képviselői vettek részt

Fotó: MTÜ

A távoli desztinációkra jellemző, hogy az országok a Covid utáni újraindításhoz rendkívül olcsó és komplex csomagajánlatokat alakítanak ki annak reményében, hogy – amennyiben a légi összeköttetés megfelelő ütemben áll helyre – a megcélzott térségben lakók az egzotikus, ugyanakkor olcsón elérhető, távoli desztinációkat választják majd.

„A 2021-es év indításának nagyon fontos eleme volt ez a január végi virtuális megjelenés, amely már év elején mozgásba lendíti a V4-es piacokat és további érdeklődést generál” – nyilatkozta a rendezvényt követően Fekete Magdolna, aki azt tervezi, hogy a cseh, lengyel, szlovák és román piacokon tevékenykedő magyar üzleti partnereket egy virtuális találkozó keretében személyesen tájékoztatja majd a kétnapos konferencián hallott trendekről.

Kérdések, vagy az aktivitásokkal kapcsolatos érdeklődés esetén keressék bizalommal Fekete Magdolnát elérhetőségein (magdolna.fekete@mtu.gov.hu, +36 30 636 4607).