Már pályázható a turisztikai Marco Polo-díj harmadik kiadása

Forrás: turizmus.com

 2021. március 18. 10:24

Kína és a közép-kelet-európai országok közös turisztikai szakmai platformja, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban működő Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ harmadik alkalommal nyitja meg a pályázati lehetőséget a turisztikai Marco Polo-díjra.

A díj a kínai piacra fejlesztett legjobb KKE-körutat, a különdíj pedig a kínai vendégigényekhez igazított speciális szállodai szolgáltatásokat jutalmazza.  Pályázhatnak a magyar, valamint a KKE-régió országaiban működő üzleti vállalkozások.

 

A díj harmadik kiadását a Covid-világjárvány okozta rendkívül nehéz helyzetben hirdeti meg a koordinációs központ. 2020-ban a KKE-régió korábbi, évről évre látványosan növekvő kínai vendégforgalma drámai visszaesést könyvelt el.

A 2019. évi több mint 2 milliós kínai vendégérkezéssel szemben a tavalyi év január-februárjában mindösszesen százezer utazó látogatott a régiónkba, márciustól a nemzetközi utazások leálltak.

A kontinensek közötti turizmusnak a válság utáni fokozatos élénküléséről való meggyőződésben az idei pályázat – a korábbiakhoz hasonlóan – keresi azokat az eddig még nem díjazott, 2018. január 1. óta megvalósult turisztikai termékeket, amelyek a KKE-régió történelmét, hagyományait, kultúráját vagy valamely különleges vonzerejét mutatják be egy legalább három KKE- országot felölelő körút formájában.

Ugyanakkor a pályázatok értékelésénél az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntartható, a természeti környezetet kímélő felelős, valamint a helyi közösségek bevonását célzó megoldások. Utóbbi szempontokat már a válság hatására várható igényváltozásokhoz és utazási trendekhez igazítva értékeli magasabb pontszámokkal a nemzetközi zsűri.

Az arany, ezüst és bronz okleveles termékek a turisztikai koordinációs központ, valamint Kína és a 17 KKE-ország szakmai kommunikációs felületein és kapcsolati hálójában kapnak nyilvánosságot egy éven át.

A pályázati dokumentumok a Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ tcc@mfa.gov.hu e-mail-címén igényelhetők.

További tájékoztatás is ezen az elérhetőségen kérhető. A pályázati időszak 2021. június 30-ig tart.

Az angol nyelvű pályázati anyagokat a pályázati útmutatóban és pályázati szabályzatban ismertetett módon 2021. március 15-től június 30-ig lehet beküldeni. A pályázat díjmentes.

A 2019-ben és 2020-ban magyar, montenegrói és lengyel irodák lettek a díj nyertesei, a különdíjat (honorable mention) lengyel szálloda kapta meg.

A Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ várja az érdeklődő magyarországi irodák és szállodák jelentkezését.

A közép-kelet-európai együttműködésben Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Észak-Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia vesz részt

(X)