Milyen szerepük lehet a helyi termékeknek a Balaton kínálatában?

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. július 19. 11:41

A helyi, tradicionális termékek iránti kereslet folyamatosan erősödik a turizmusban. A témáról jelent meg elemzés a Turizmus Bulletin c. folyóirat legutóbbi számában.

A Turizmus Bulletin 2021. évi 2. számában megjelent „Naptej, fürdőruha... + helyi termék? A helyi termékek iránti kereslet a Balatont turisztikai céllal felkeresők körében" című tanulmányban Madarász Eszter, Sulyok Judit és Szmulai Éva a helyi termékekkel kapcsolatos vásárlási szokásokat vizsgálták a Balatonon nyaralók körében.

A tömegtermeléssel szemben álló kisipari, kézműves termékek egyre inkább reneszánszukat élik. A kis szériában készülő portékák különlegesebb, értékállóbb termékként jelennek meg a fogyasztók szemében, így jelentőségük a turisztikai célú fogyasztásban is erősödik. A tanulmány fókuszában álló Balaton térségé­ben az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként a turisztikai szolgáltatók egyre inkább törekednek arra, hogy kínálatukat autentikus termékekkel, egyedi szuvenírekkel bővítsék.

A Balaton környékén is az élelmiszer típusú helyi termékek iránt számottevőbb a keres­let

Fotó: 123rf.com

Az aktuális trendekből kiindulva a szerzők 2019 tavaszán primer kutatást folytattak le, amelybe 417 válaszadót vontak be. A kutatás eredményei rámutattak, hogy a Balaton környékén is az élelmiszer típusú helyi termékek iránt számottevőbb a keres­let. Kiemelendő továbbá, hogy a helyi termelők, piacok és autentikus termékpalettát felmutató fesztiválok, rendezvények önálló turisztikai attrakcióvá nőhetik ki magukat.„A kutatás eredmé­nyei ahhoz is támpontot nyújtanak, hogy az utazá­si élmény mely elemeinél (vásárlás helyszínei) lehet bekapcsolni a magasabb minőségű, a hely identitá­sára reflektáló helyi termékeket, illetve mely sze­replők között lehet ilyen irányú együttműködést generálni" – áll a tanulmányban.

A kutatás további megállapításai, valamint a teljes tanulmány IDE kattintva érhető el.