Világgazdasági előrejezés 2018-ra

Forrás: turizmus.com

 2018. január 09. 16:49

A PwC szerint a világgazdaság mintegy 4%-os növekedést produkál majd 2018-ban. A G7 országokban a munkanélküliségi ráta 40 éves mélypontra esik vissza.

A PwC jelentése szerint a világgazdasági növekedés fő motorjai – az Amerikai Egyesült Államok, az ázsiai feltörekvő országok és az euróövezet – 2018-ban várhatóan a gazdasági növekedés mintegy 70%-át biztosítják, a 2000 utáni időszak 60% körüli átlagával szemben.

2018-ban, csakúgy, mint az elmúlt négy évben, a gazdasági növekedés mértéke az euróövezet peremországaiban meg fogja haladni a magországokét, így az euróövezet összességében várhatóan 2% fölötti növekedést ér el. Ezen országok közül várhatóan Hollandia 2,5% körüli gazdasági növekedése lesz a legmagasabb. Azonban a Brexit körüli bizonytalanság várhatóan 1,4%-os mértékű csökkenést fog eredményezni az Egyesült Királyság gazdaságában.

Gyorsan fog nőni Hollandia

Fotó: pixabay.com

„Kína, a világ vásárlóerő-paritás alapján legnagyobb gazdasága, a korábbitól lassabb, de a várakozásoknak megfelelő 6-7%-os növekedést mutathat fel 2018-ban. A Kínától gyorsabb ütemben növekvő 17 gazdaság közé tartozik majd India, Ghána, Etiópia és a Fülöp-szigetek, ami szélesebb körű növekedést jelez Afrikában és az ázsiai gazdaságokban. Elemzésünk szerint ebben az évben a tíz leggyorsabban növekvő gazdaság közül nyolc afrikai lehet” – teszi hozzá Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának partnere.

A vállalatoknak azonban figyelemmel kell kísérniük néhány olyan lefelé mutató kockázatot mint a Brexit tárgyalások alakulása, a nagyobb gazdaságokban tartott kulcsfontosságú választások és az egyes réspiaci ágazatokban jelentkező protekcionista tendenciák.