Sikeresen zárult az MTÜ országpromóciós rendezvénysorozata

Forrás: turizmus.com

 2021. november 20. 12:23

Kiemelkedő érdeklődés mellett, több mint 150 résztvevős workshoppal zárult a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) többéves, 2018 óta zajló országpromóciós rendezvénysorozata november 18-án New Yorkban.

Többek között olyan, a beutazó turizmus szempontjából kiemelt helyszínek után érkezett az eseménysorozat a turisták előtt nemrégiben megnyitott Egyesült Államokba, mint Róma, London, Prága, Varsó, Amszterdam vagy Peking.

Magyarországon az Egyesült Államokból érkező vendégek száma dinamikusan emelkedett, 2019-ben 38%-kal volt több, mint 2015-ben. Az USA-ból érkező vendégforgalom 91%-a Budapestre irányult, 2019-ben az USA 780 ezer vendégéjszakával a főváros második legfontosabb küldőpiaca volt. Az amerikai látogatók legfontosabb motivációja a városnézés, a – jellemzően folyami hajós – körutazás, az építészeti- és kulturális örökség megismerése.

Az Egyesült Államokból érkező turisták több mint 10%-os arányban járultak hozzá a nemzetközi turizmusból származó teljes bevételhez Magyarországon 2019-ben.

Kiemelkedő érdeklődés kísérte az országpromóciós rendezvénysorozatot (a kép illusztráció)

Fotó: MTÜ

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021-ben, különösen augusztustól elindult a turistaforgalom visszaépülése, az első tíz hónapban összesítve már 21%-kal volt magasabb a forgalom az USA-ból, mint 2020 teljes évben.

Az MTÜ országpromóciós rendezvénysorozata 2018-ban indult, a Turisztikai Innovációs Marketing Együttműködési Alapprogram (TIMEA) keretein belül, a GINOP-1.3.5-15-2015-00001 projekt alatt valósult meg, amelynek fő célja Magyarország turisztikai és gazdasági kínálatának népszerűsítése, és a turizmus területén működő vállalkozások piacra jutásának elősegítése volt.

Akkor még senki sem gondolta, hogy rövid időn belül milyen komoly kihívásokkal kell szembenéznie az ágazatnak. A hatékony oltási programoknak, a fokozott biztonsági intézkedéseknek és a nemzetek együttműködésének köszönhetően ugyanakkor a turizmus újraindult.

Amint a járványügyi helyzet az egyes országokban lehetővé tette, megrendezésre kerültek az események, így idén Párizs, Prága, Varsó, Amszterdam, London és Peking után néhány hét leforgása alatt a 7., egyben záró állomásához érkezett a rendezvénysorozat New York-ban.

A magyar küldöttség New Yorkban

Fotó: MTÜ

A rendezvénysorozat iránti rendkívüli érdeklődés pedig azt bizonyította, hogy Magyarország továbbra is világszerte vonzó turisztikai célpont.

2018 óta a rendezvénysorozat 18 állomásán világszerte összesen több mint 1800 szakmabeli hallgatta meg az MTÜ munkatársainak Magyarország turisztikai kincseiről, az egészség-, aktív-, szenior-, valamint akadálymentes turisztikai kínálatáról szóló előadásait.

A külföldi szakmai résztvevők valamennyi állomás esetében workshopon is részt vehettek a rendezvényekre kiutazott magyarországi szolgáltatókkal, akik között hotelek és szállodaláncok, utazási irodák és TDM szervezetek is szép számban képviseltették magukat.