WTTC: Drámai hatása van a Covidnak az utazásra és a turizmusra

Forrás: turizmus.com

 2021. július 07. 13:53

A WTTC legfrissebb, gazdasági trendeket bemutató jelentése feltárja, milyen hatása volt a koronavírus-járványnak az utazási szokásainkra és a világ turizmusára. Az elemzés szerint a pandémia az ázsiai és csendes-óceáni térségben okozta a legnagyobb GDP-csökkenést, és Amerikát érintette a legkevésbé.
A jelentés szerint az európai utazási és turisztikai ágazat szenvedte el tavaly a második legnagyobb gazdasági összeomlást, összesen 51,4 százalékkal (987 milliárd euró) csökkent a szektorok hozzájárulása a GDP-hez.

Ez a jelentős visszaesés részben a vírus terjedésének megfékezését célzó, folyamatos mobilitási korlátozásoknak, határzáraknak tudható be.Az európai belföldi költések 48,4 százalékkal csökkentek, a nemzetközi költések pedig még ennél is nagyobb mértékben, 63,8 százalékkal estek vissza. Ennek ellenére Európa a nemzetközi utazási célú költések tekintetében továbbra is a világ első számú régiója maradt. Ettől függetlenül a kontinens utazási és idegenforgalmi szektorában nagymértékben, 9,3 százalékkal csökkent a foglalkoztatás mértéke, ami 3,6 millió munkahely megszűnését jelenti.

utazas

A csökkenés ellenére Európa továbbra is vezet a nemzetközi utazási célú költések tekintetében

Fotó: 123rf.com

A jelentés szerint a legrosszabbul az ázsiai és csendes-óceáni térség teljesített, ahol az ágazat GDP-hez való hozzájárulása 53,7 százalékkal csökkent, szemben a globális 49,1 százalékos visszaeséssel. Afrikában az utazási és turisztikai szektor hozzájárulása 2020-ban 49,2 százalékkal esett vissza, ami megegyezik a globális átlaggal. A Közel-Keleten jelentősen, 51,1 százalékkal csökkent a GDP-hozzájárulás 2020-ban.

A pandémia az amerikai kontinensen okozta a legkisebb GDP-csökkenést a szektorban. Az utazási ágazatot a belföldi turizmus erős fellendülése mentette meg, így ez a fő régió vált a legkevésbé érintett területté globálisan.

A Karib-térség azonban, amely mint régió nagymértékben függ a nemzetközi látogatóktól, a legrosszabbul érintett "alrégió" volt. Itt az utazási és turisztikai GDP 58 százalékkal csökkent tavaly, a 2019-ben mért 14,1 százalékról 2020-ra mindössze 6,4 százalékra esett vissza.
A WTTC a statisztikai adatokon kívül azt is bemutatja, hogyan teszi lehetővé az utazási és turisztikai ágazat a társadalmi-gazdasági fejlődést, a munkahelyteremtést és a jelentős pozitív társadalmi hatást, beleértve a nők, a kisebbségek és a fiatalok számára egyedülálló lehetőségek biztosítását.

A jelentés azt sugallja, hogy az ágazat a COVID-19 után megerősödve térhet vissza, azonosítva a már most is érvényesülő trendeket, és feltárva azokat a változásokat, amelyek szükségesek lehetnek az utazás és turizmus jövőbeni fenntartásához.

A kereslet szempontjából a COVID-19 átalakítja az utazási preferenciáinkat és szokásainkat a megszokott, kiszámítható, megbízható és "alacsony kockázatúnak" tartott úti célok irányába. A jelentés szerint rövid távon a regionális üdülések, a kiterjedt kutatás és tervezés, valamint a természetjárás lesz az uralkodó utazási fajta.

A COVID-19 katalizátornak bizonyul az utazási és idegenforgalmi ágazat innovációira és az új technológiák – például a biometrikus adatok – integrálására irányuló törekvésekben is, amelyek zökkenőmentesebb utazási élményt tesznek lehetővé.

Miközben az utazási és turisztikai ágazat világszerte fellendülőben van, és gyorsul a biztonságos nemzetközi utazások újraindításának üteme, elengedhetetlen, hogy az ágazat újjáépítse az utazásokba vetett bizalmat. Bár a felhalmozott kereslet jelentős, a folyamatosan változó utazási korlátozások befolyásolták a fogyasztók foglalási kedvét. Az egyértelmű és összehangolt egészségügyi és higiéniai protokollok, az átlátható, egységes szabályozások segítenék az ágazatot az utazók bizalmának helyreállításában, és lehetővé tennék a nemzetközi utazások újraindítását és gyors helyreállítását – szögezi le a WTTC jelentése.

.