A környezet megóvása ma már a rendezvényeken is központi téma – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. április 11. 17:09

A vállalati események kiszolgálása elképzelhetetlen fenntarthatósági törekvések nélkül – hangsúlyozta Csóti Annamária, a Novotel Budapest City & Budapest Congress Center (BCC) értékesítési és marketingigazgatója a Trend FM-en.

A fenntarthatóság témája a 30. Turizmus Évadnyitó Gála előkészületeiben, magán az eseményen és annak utóéletében is markáns szerepet játszott – hangzott el a műsorban. Csóti Annamária elmondta, a Turizmus Kft. és a Novotel Budapest City & Budapest Congress Center csapata már az esemény előtt 4-5 hónappal megkezdte a koncepció kitalálását, hogy a zöld törekvések a rendezvény minden elemében megmutatkozzanak.

„Minden apró részletre ügyelnünk kellett: át kellett gondolnunk, milyen alapanyagokból készüljenek a feltálalt fogások, és azok hogyan, milyen messziről érkezzenek, milyen eszközöket használjunk az eseményen” – emelte ki közös gondolkodás fontosságát a szakember, hozzátéve, hogy az Accor irányelvei nagy segítséget nyújtottak a gyakorlati megvalósításban.

A Budapest Kongresszusi Központ visszatérő helyszíne a Turizmus Évadnyitó Gálának

Fotó: Budapest Congress Center Facebook-oldala

Meglátásuk szerint elengedhetetlen, hogy a témában a rendezvényhelyszín felkészült legyen, szükség esetén irányítsa és edukálja partnerét. A szállodavállalat és a BCC ezért nagy hangsúlyt fektet a kollégák képzésére, séfjük vezetésével folyamatosan keresik a lehetőségeket az ökológiai lábnyom csökkentésére rendezvényeik kapcsán is. Törekvésük megvalósításában a legnagyobb nehézséget egyértelműen az ár elfogadtatása jelenti. Megrendelőik azonban egyre inkább elfogadják, hogy a fenntarthatóság szempontjainak érvényesítésére költeni kell, egyre többen reagálnak rugalmasan, ha az előzetes elképzelésekhez képest a büdzsét kijjebb kell tolni. A külföldi megrendelők elvárásai az események „zöldítésre” vonatkozóan kifejezetten erősek, a pályázók komoly előszűrésen esnek át, a kiválasztásnál komoly kritérium a fenntarthatóság és azoknak a programoknak a bemutatása, melyek ezt erősítik. Az Accor irányelveivel megegyezően a Novotel Budapest City-ben és a BCC-ben FloeWater vizet használnak, az egyszer használatos műanyagok használatát igyekeznek kerülni, ezeket papír eszközökkel helyettesítik. Az ételeket szezonális, helyi alapanyagokból készítik, melyeket 250 kilométeres körzetből igyekeznek beszerezni. Az Accor Net Zero Carbon Calculator programjával lehetőség nyílik a rendezvények ökológiai lábnyomának kiszámítására és kompenzálására.

A műsorból kiderül az is, milyen újdonságokkal készül a komplexum a tavaszi szezonra. A szállodai bár teraszának zöldítésével május közepére egy üde pihenőhelyet terveznek létrehozni, kilátással a környék gesztenyefáira, amely kellemes hangulatával a szálloda vendégei és a környéken élők számára egyaránt vonzó lehet. Kínálatukat a belső teraszra megálmodott Wine Casino és a szintén helyi alapanyagokkal operáló vasárnapi Bowling Brunch fogja erősíteni.

A teljes interjút, amelyet Érczfalvi András készített, a nyílra kattintva hallgathatja meg.