A belföldi turizmus is felpörgött az EFOTT és a Campus alatt

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 05. 10:32

A hazai, fiatal vendégek voltak többségben a júliusban megrendezett EFOTT és Campus fesztiválon is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ legfrissebb adatai szerint.

Az eredetileg Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójaként elindult EFOTT-nak idén is Sukoró adott otthont, itt július 12-16. között közel 9 ezer vendégéjszakát töltöttek el a csaknem kizárólag belföldi vendégek (99%). A vendégforgalom a településen 8 százalékkal szárnyalta túl a tavalyi EFOTT-ét, és jól jártak a tópart többi üdülőhelyének szálláshelyei is: Velencén és Gárdonyban például közel 40 százalékkal növekedett a forgalom, Pákozdon a másfélszeresére, Kápolnásnyéken pedig közel a két és félszeresére nőtt a vendégéjszakák száma a megelőző hétvégéhez képest – írja közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a fesztivál idején a 19-34 éves korosztály töltötte meg a Velencei-tó körüli szálláshelyeket, a részesedésük a teljes látogatószámhoz képest elérte a 80 százalékot. Közülük is a 19-24 évesek szórakoztak a legnagyobb arányban a Velencei-tónál.

Tömeg az idei Campus Fesztiválon a debreceni Nagyerdőben

Fotó: Campus Fesztivál 2023/Facebook

A július 19‒23. között megrendezett debreceni Campus Fesztivál szintén a hazai közönség egyik nagy kedvence, a rendezvény öt napja alatt a vendégek 82 százalékát magyar vendégek adták a város szálláshelyein. Az ezen a hétvégén regisztrált 15 ezer vendégéjszaka 11 százalékkal múlta felül az egy évvel ezelőttit.

Az ötnapos esemény turisztikai forgalomra gyakorolt hatását még inkább mutatja az MTÜ közleménye szerint, hogy a fesztivált megelőző hétvégéhez képest a Campus idején 43 százalékkal magasabb vendégéjszakaszámot könyvelhettek el a városban a szálláshelyek. Debrecenben a megelőző héthez képest 6 százalékponttal, 24 százalékra emelkedett a 25-34 éves vendégek száma. A Campus idején a fiatal felnőtt generáció dominálta a forgalmat (43%), további 20 százalékot pedig a 35-44 évesek tettek ki.

A rendezvény az egynapos kül- és belföldi látogatók számát is dinamikusan növelte, az előző héttel összehasonlítva számuk a belföldi vendégek esetén 23 százalékkal bővült. A fesztivál a külföldi turisták számára is vonzó programnak bizonyult ezen a hétvégén, a legtöbben Izraelből, valamint Németországból érkeztek a cívisvárosba.