A felülethigiénia fontosságáról a vendéglátóiparban

Forrás: turizmus.com

 2018. május 25. 12:36

A hazai vendéglátás számára nem csak a forgalom növelése, hanem annak megtartása is cél, így semmiképpen nem elhanyagolható szempont az élelmiszerhigiéniai előírások betartása és folyamatos ellenőrzése az érintett területeken.


Az elégedett vendég a szállodai szolgáltatások magas színvonalán túl szereti, ha az ételekkel is elkápráztatják, ha a szállodai szobájában csillogó tisztaság veszi körül, majd amikor végül leadja a kulcsot, megelégedettséggel, feltöltődve távozik. Természetesen a működtetők betartva a hatósági előírásokat, mindent megtesznek a tisztasági és az élelmiszerhigiéniai szabályok betartása érdekében,pedig az elvárások listája nem rövid. A NÉBIH által kiadott útmutató, amely a vendéglátás jó higiéniai gyakorlatához ad pontos információkat, kimerítő, de hasznos olvasmány.

 

A szállodai étkeztetés minőségének biztosítása tehát kényes terület, amely éppúgy kiterjed a berendezés esztétikus és praktikus kialakítására, mint a folyamatos ellenőrzésekre ezen a területen. Ha egy futó pillantást vetünk az előkészítési és tálalási folyamat során jellemzően használt fémborítású felületekre,eszünkbe sem jut, hogy akár betegséget okozó baktériumok is lehetnek rajtuk. Ha nem megfelelő módon történik ezeknek a felületeknek a fertőtlenítése, akár a legapróbb mozzanat elmulasztása is jelentheti a kórokozók elszaporodását. Mindaddig viszont, amíg megbetegedésnem következik be, észrevehetetlen ez a folyamat.

Ezt elkerülendő, megoldást jelenthet a rendszeres felülethigiéniai ellenőrzések bevezetése. A SYNLAB olyan mikrobiológiai vizsgálatot is végez,amellyel megnyugtatóan kontrollálható és dokumentálható a vendéglátás ilyen szempontból legkritikusabbnak számítóterülete is.

Európai uniós jogszabályok 852-853/2004/EK-rendelet az élelmiszer higiéniáról,
2073/2005/EK-rendelet az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól,
178/2002/EK-rendelet az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az európai élelmiszer biztonsági hatóság létrehozásáról és az élelmiszer biztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról A Magyar Élelmiszerkönyv és a kapcsolódóhatályos jogszabályok a felsorolása teljesség igénye nélkül:
2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 62/2011. (VI. 30.) VM-rendelet a vendéglátóipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer biztonsági feltételeiről
4/1998.(XI.11.) EüM-rendelet: az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről. (X)

 

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a turizmus.com magazin 2018. májusi számában jelent meg.

A turizmus.com magazin havonta jelenik meg (évi 10 lapszám), s kizárólag előfizetés útján juthat hozzá.

Előfizetőként az alábbi előnyöket élvezheti:
• napi turizmus.com bulletin – e-mail hírlevél
• meghívás a turizmus.com szakmai rendezvényeire
• 50% kedvezmény a Turizmus Kft. egyéb kiadványaira (Vendéglátás magazin, Business Traveller Hungary magazin, TOP 50 kiadvány, stb.)



Kapcsolódó cikkek

Vízből kincs lesz

2017. december 22.