A hétvégén már az újborokat kóstolhatjuk az Év Pincészetében

Forrás: turizmus.com

 2023. november 09. 17:22

A Pannonhalmi Főapátság pincészetének ültetvényein szeptember első napjaiban kezdődött a szőlő begyűjtése, majd feldolgozása. Az évjárat első kóstolható lenyomata az újbor, amelyet november 11-én, Szent Márton napján mutatnak majd be.

Pannonhalmán a bencés apátságnak ezeréves hagyományai vannak a szőlőtermesztésben és borkészítésben. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret bő 100 hektár volt Pannonhalma közvetlen környékén, de Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkeztek ültetvényekkel a szerzetesek. Már abban az időben is palackozott formában értékesítették fehér- és vörösboraikat, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak. 1948-tól államosították az apátsági gazdálkodás alapjait, beleérve a szőlőbirtokokat és a pincét is, ezeket azonban a kilencvenes évek elején végül nem kapták vissza.

 

Ezeréves hagyományok modern technológiákkal ötvözve

A bencés szőlő- és borművelő hagyományok újrateremtése az ezredfordulón a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően szőlőtelepítéssel kezdődött, majd  új pince és borház kialakításával folytatódott.

Mára az apátsági birtok a kisebbek között számon tartott Pannonhalmi borvidéken terül el. A pincészet 50 hektáros területen gazdálkodik, ültetvényei jórészt a korábbi főapátsági területeken, 4 nagyobb dűlőben helyezkednek el. A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkák révén ma már a teljes birtokon kizárólag új telepítésű szőlők szolgáltatnak alapanyagot a feldolgozáshoz.

pannonhalma_bor

pannonhalma_bor

Fotó: [forrás]

Mivel Pannonhalma környezeti viszonyai a Loire-völgy felső részére, illetve Elzászra emlékeztetnek, ezért a telepített területek kétharmadára olyan szőlőfajtákat ültettek, amelyekből üde fehérborokat készíthetnek, ilyenek elsősorban a rajnai rizling, a sauvignon blanc és a fűszeres tramini is, de a borvidék történelmi hagyományainak megfelelően a birtokon olaszrizling tőkék is zöldellnek. A turizmus miatt a világ minden tájáról Pannonhalmára látogató vendégekre gondolva a területek harmadán néhány nemzetközi fajtát is termesztenek, többek között chardonnay, pinot blanc fehér-, valamint pinot noir, merlot és cabernet franc kékszőlőket.

A borászattechnológiai háttér megtervezésére annak idején Várszegi Asztrik főapát a nemzetközi tapasztalatokkal bíró Gál Tibor egri borászt kérte fel. A 2003-ban elkészült új borászatban ezt az akkor Magyarországon még egyedülálló, tisztán a gravitációra épülő technológiát egy olyan épületbe rejtették, amely tökéletesen alkalmazkodik a tájhoz. A borászati technológiát ugyanakkor azóta is folyamatosan fejlesztik, a klasszikus eljárásokat a legújabb borkészítési módszerekkel és eszközökkel kombinálva készítik a borokat, amelyek következesen és hű módon tükrözik Liptai Zsolt borász évtizedek alatt kiforrott önálló stílusát.

 

Másodszor választották az Apátsági Pincészetet az év legjobbjának

Az idei szüret azért is különleges a Pannonhalmi Főapátság életében, mert 2023-ban – 2010 után másodszor – a monostor borászatát választották az Év Pincészetének. A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította „a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére” az Év Pincészete vándordíjat, amellyel mindig egy bortermelő gazdasági társaság közös teljesítményét jutalmazzák.

evpinceszete

Liptai Zsolt főborász és Hortobágyi T. Cirill főapát az ünnepélyes díjátadón

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A szakmai díj az idei évben jelentős átalakuláson ment keresztül, ezúttal a Magyar Bor Akadémia széles szakmai kört megszólítva 850 személyt, illetve szervezetet kért fel a jelölésre. Az összesítést követően a legtöbb ajánlást kapott három borászat – a villányi Gere Pincészet, a szekszárdi Takler Pincészet és a Pannonhalmi Főapátság – pályázati anyagot nyújtott be. A díjat kiíró szervezetek tisztségviselőiből álló 24 tagú zsűri ez alapján választotta ki a 2023-as nyertest.

 

November 11-én már az újborokat kóstolhatjuk Pannonhalmán

Az érett szőlő megfelelő időben történő betakarítása a birtokon végzett éves munka csúcspontja, a gyümölcs feldolgozása pedig a következő esztendőben elérhető bor mennyiségének és minőségének meghatározója. Az idei szüret és az azt követő munkálatok már a végükhöz közelednek, hamarosan kóstolhatjuk az eredményét.

szuret_pannonhalma

Az érett szőlő megfelelő időben történő betakarítása a birtokon végzett éves munka csúcspontja

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Hagyományosan novemberben, Szent Márton napján mutatják be az újborokat a pincészetek, ez így van a Pannonhalmi Főapátság borászatában is – ezen a napon, november 11-én és egész hétvégén színes programokkal készülnek, többek közt pincejárással és borkóstolóval. A Márton-napi pincejárásra a Pannonhalmi Borvidéken november 10. és 12. között kerül sor. Nyitott pincék, ó- és újborok, változatos borkóstolók is szerepelnek a hétvégi programban, szombaton pedig, a pincejárások hagyományait követve a borvidékre kétóránként indítanak Győrből buszos körjáratokat, mely az Apátsági Pincészetet is érinti.

pannonhalma_bor

A Főapátság pincészetének népszerű tételei a Tricollis borok

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

És hogy milyen lesz az idei évjárat? Annyi már most látható, hogy a pincészet fajtaborai és házasításai – amellett, hogy évről évre magukon hordozzák az évjárati, illetve időjárási hatásokat – mindig kiegyensúlyozott minőséget képviselnek. Ennek is köszönhető, hogy a Pannonhalmi Főapátság évi mintegy 400 ezres palackszámban megjelenő borai nemcsak a hazai piacon népszerűek, az itt készült borok negyede ugyanis a világ legkülönbözőbb pontjain talál gazdára.