A kereskedelmi és turisztikai területek együtt dolgoznak Magyarország népszerűsítéséért

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. február 05. 15:12

Az „Év Exportőre 2014" díjátadó fogadás alkalmával együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. A cél a társaságok tevékenységének összehangolása hazánk népszerűsítése érdekében.

A február 4-i eseményen Dr. Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója, dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Királyfalvi Róbert, a Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. vezérigazgatója írták alá az együttműködésről szóló dokumentumot.

Az ünnepélyes aláírással a Magyar Turizmus Zrt. azt szeretné hangsúlyozni, hogy milyen fontos számára a szakmai partnerekkel folytatott együttműködés. Magyarország turisztikai kínálatának bemutatását és népszerűsítését külföldön és belföldön mindazokkal a szervezetekkel, kis- és középvállalkozásokkal karöltve kívánja végezni a társaság, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják Magyarország turisztikai imázsára, a keresletre és a turisták elégedettségére. Ezek a szervezetek, illetve szolgáltatók a turizmusunk meghatározó szereplői, így marketingcéljaik jelentős azonosságot mutatnak a Magyar Turizmus Zrt. marketingcéljaival.

A stratégiai együttműködések megkötésével arra törekszik a társaság, hogy megerősítse az ágazat szereplői közötti partnerséget és együttműködést, támogassa a koordinált, közös marketingtevékenységet. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel és a Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft.-vel folytatott együttműködés elsődlegesen a külpiaci tevékenységre vonatkozik.

Elsődleges célja az állami szervezetek külpiaci programjainak összehangolása a párhuzamosságok elkerülése és az eredményesebb, költséghatékonyabb akciók megvalósítása érdekében. Mindezt Magyarország külgazdasági stratégiájával összhangban, illetve az abban megjelenő „Keleti Nyitás" politikájának gyakorlati támogatásával teszik - áll az MT Zrt. közleményében.

Különös hangsúlyt kap a külpiaci tevékenységben érdekelt magyar vállalkozói kör segítése, a magyar vállalkozások üzleti kapcsolatainak bővítése. Ennek érdekében közösen szerveznek üzletember találkozókat, egyeztetik külföldi kiállítási terveiket, közösen hasznosítják kiadványaikat és promóciós felületeiket. Külképviseleti hálózataik munkatársai minden lehetséges együttműködési formát kihasználnak, kölcsönösen tájékoztatják egymást a kapcsolódási pontokról, releváns szakmai eseményekről. Igény esetén a költségek arányos megosztása mellett működnek együtt közös bel- és külföldi programok, rendezvények, fórumok megszervezésében, illetve az azokon történő megjelenésben.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház elsődlegesen Azerbajdzsán, Kazahsztán, Törökország, Szingapúr, Brazília és Dél-Afrika vonatkozásában tud segítséget nyújtani a turisztikai területnek.

A Magyar Turizmus Zrt. pedig mintegy 37 országban folytat marketingtevékenységet és az idei évtől még nagyobb hangsúlyt helyez a nemzetközi együttműködésekben rejlő lehetőségek kiaknázására. A külföldi szakmai szervezetekkel is erősíti együttműködését és megosztottan lát el egyes szakmai feladatokat olyan interregionális szervezetekkel, mint az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission – ETC), a Danube Competence Center (DCC), a Visegrádi Négyek (V4), illetve a Kína-Közép-Kelet-Európai Együttműködés (CEEC).

„Együtt tudjuk elérni, hogy a magyarországi turizmus bővülése kiegyensúlyozott módon folytatódjon, mind időben mind földrajzilag kiegyenlítettebb legyen. Ezen törekvésünk sikerét jelzi, hogy 2014 első 11 hónapjában valamennyi turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom. Büszkén állapíthatjuk meg, hogy a turizmus a magyar gazdaság meghatározó ágazatává vált. Magyarország mint úti cél soha nem kapott még ennyi nemzetközi elismerést, mint az elmúlt időszakban. Rekordévet zárhatunk 2014-ben: túlszárnyalhatjuk a 2013-as, közel 23 milliós vendégéjszaka számot." – emelte ki dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.