A panziók minősítése a gyakorlatban – podcast

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 25. 16:07

A panziók kötelező minősítéséről Gendur Andrással, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület ügyvezető-helyettesével és Paór Anikóval, a Rosinante Fogadó értékesítési vezetőjével beszélgetett Érczfalvi András műsorvezető a Trend FM Turizmus.com műsorában

A panzió a vonatkozó kormányrendelet definíciója szerint olyan szálláshely, ahol a szállás mellett a reggeli szolgáltatása kötelező, és ahol a hasznosított szobák száma legalább hat, de legfeljebb huszonöt, az ágyak száma pedig legalább tizenegy.

Magyarországon jelenleg 1758 panzió található, ebből mintegy 600-nak van önkéntes igénylésen alapuló, érvényes minősítése, amelyet 2022. január 1. előtt kapott meg. A nemzeti szálláshely-minősítő rendszerbe ezen panziók számára is kötelező a regisztráció. A minősítéssel rendelkező panziók közül eddig 200-an regisztráltak – derült ki egy korábbi adásunkból.

A mostani adásban Paór Anikó és Gendur András lépésről lépésre sorra vette, hogy a panziók üzemeltetőinek a gyakorlatban milyen procedúrát kell végigvinniük a csillagok megszerzéséhez, milyen akadályokba ütközhetnek és mikre kell figyelniük a folyamat során. A három évre szóló minősítést egy adatlap kitöltése és önértékelés előzi meg, majd az auditorok a helyszíni ellenőrzés során besorolják a panziót 1-től 5 csillagig, amit végül egy bírálóbizottsági döntés erősít meg.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

(Borítókép: 123rf.com)