A szállásadók jogszabályi védelmét sürgeti a kamara a nagy foglalási oldalakkal szemben

Forrás: turizmus.com

 2023. október 25. 18:58

Bár üdvözli a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) által előterjesztett javaslatokat, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) álláspontja szerint még átfogóbb szabályozásra van szükség, amely teljes mértékben védi a szállásadók érdekeit.

A napokban zárult le az online szállásfoglalási piac gyorsított ágazati vizsgálata, amelyet a GVH indított a Booking.com nyári tömeges fizetési késedelme nyomán, s jelentéstervezetében a versenyhivatal egyúttal javaslatait is megfogalmazta a jogalkotóknak. A hatóság megtiltaná az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat, illetve javítana a szállásadók helyzetén a nyárihoz hasonló, tömeges piaci problémák hatékony kezelésében.

A BKIK szerint a nyári turistaszezon szálláshely-szolgáltatásban tapasztalt botrányai világítottak rá, hogy a fogyasztóvédelmi törvény hatálya alá nem tartozó hazai mikro- és kisvállalkozások, akik csak Budapesten százezres nagyságrendet képviselnek, sok tekintetben védelem nélkül vannak. A globális digitális szolgáltatók tevékenysége aggasztó módon nincsen sem szabályozva, sem ellenőrizve. Ennek eredménye, hogy hazai vállalkozások tízezrei vannak kiszolgáltatva külföldi joghatóságok alá besorolt, egyoldalú szolgáltatói szerződéseknek – írta kamara lapunkhoz eljuttatott közleményében. A BKIK éppen ezért törvénymódosítást kezdeményezett a hazai mikro- és kisvállalkozások érdekében. A javaslat a 2001. évi CVIII. törvényt egészítené ki olyan új rendelkezésekkel, amelyek a magyar fogyasztók és a vállalkozások érdekeinek védelmében a kapuőr, vagyis az alapvető platformszolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokra és az online szálláshely-közvetítőkre vonatkozóan további kötelezettségeket írnának elő.

Átfogóbb szabályozást szeretne a BKIK a szállásadók védelme érdekében

Fotó: 123rf.com

 

A BKIK az alábbi módosításokat szorgalmazza a törvényben:

  • A törvény írja elő a kapuőrök és a magyarországi vállalkozások közötti szerződések esetére a magyar jog alkalmazását, a vállalkozások székhelye szerinti bíróság joghatóságát. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor kötelezze a törvény magyar nyelvű jogi tanácsadás biztosítására a kapuőrt az alkalmazandó joggal kapcsolatban.
  • Olyan fizetési határidőt kell megállapítani a kapuőr számára, amely a teljesítéstől számított 45 napnál nem hosszabb.
  • A törvény kötelezze a globális szolgáltatókat magyar nyelvű ügyfélszolgálat és panaszkezelési mechanizmus működtetésére.
  • A beérkezett panaszt a kapuőrnek 30 napon belül érdemben meg kell válaszolnia
  • A törvény zárja ki, hogy az árfolyamváltozás kockázatát kizárólag a magyarországi székhelyű vállalkozás viselje.

 

A kamara felkérte a BKIK tiszteletbeli elnökét, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőt, a Parlament Vállalkozásfejlesztési Bizottságának alelnökét, a Gazdasági Bizottság tagját, hogy képviselje az ügyet a törvényhozásban.

Amint arról beszámoltunk, az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága már kedden napirendre vette és megtárgyalta a versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatát az online szállásfoglalási piacról.